Stevia er 300 gange sødere end sukker

Det ødelægger ikke tænderne. Der er ingen kalorier i. Det smager godt.  Sødestoffet steviosid er forbudt i EU, men en godkendelse er sandsynligvis på vej.

Læg lige mærke til navnet: steviosid. Det siger dig sikkert ikke noget endnu, men det kommer det nok til i løbet af nogle ganske få år.

Især hvis du er glad for søde sager, men gerne vil holde den slanke linje. Eller hvis du tilhører den store gruppe af danskere, der enten har eller er i fare for at udvikle gammelmandssukkersyge.

Sukker i baghaven

Flere planteskoler sælger steviaplanten – eller Stevia Rebaudiana, som den hedder på latin. Det er en lille kompakt busk med hvide blomster. Den kræver sol, god jord og ikke under 10 grader om vinteren.

Et steviablad er ca. 300 gange sødere end sukker, og molekylerne er vandopløselige, så sødestoffet vil blive frigivet, når man hælder kogende vand på.

Steviosid er et naturligt sødestof, der udvindes fra planten stevia. Det er 300 gange sødere end almindeligt sukker, og derfor skal der ekstremt lidt til for at søde en kop kaffe eller en yoghurt.

Ingen kalorier

Det ødelægger ikke tænderne. Der er ingen kalorier i. Det smager godt. Alligevel er det i dag i EU kun tilladt at sælge stoffet som sødestof til hunde- og kattemad eller til ansigtsbehandlinger.

»I Japan har steviosid været godkendt som et tilsætningsstof i mere end 30 år, og efter min bedste overbevisning er  der ingen fare forbundet med at indtage det. Jeg kunne ønske, at stoffet snart ville blive godkendt som et sødestof, ikke mindst fordi der så vil være et naturligt alternativ for diabetikere,« siger lektor og ph.d. Per Bendix Jeppesen fra Diabetesforskningslaboratoriet på Århus Universitetshospital.

Fantastiske virkninger på sukkersyge

Stoffet er ikke alene opsigtsvækkende som et naturligt, kaloriefrit sødemiddel. Det har også fantastiske virkninger på sukkersyge.

På Århus Universitetshospital er man netop ved at søsætte en større undersøgelse, hvor man vil udnytte steviosids grundstruktur med henblik på at udvikle en medicin til type 2-diabetikere. Der ligger allerede en godkendelsen fra Lægemiddelstyrelsen og Etisk Komité, og inden for kort tid begynder forskerne at rekruttere folk til undersøgelsen.

»Vi kan se af vores undersøgelse, at grundstrukturen af steviosid stimulerer de celler i bugspytkirtlen, der udskiller insulin, som igen hjælper til med at ekspedere glukose – altså sukker – fra blodbanen over i musklerne.

Når det ikke sker, bliver sukkerindholdet i blodet for højt. Men grundstrukturen af  steviosid øger også følsomheden for insulin, så effekten af den insulin, der bliver produceret, virker bedre i organismen – cellerne bliver ganske enkelt bedre til at optage glukose i muskel- og fedtvæv,« fortæller Per Bendix Jeppesen.

At udnytte steviaplanten i forbindelse med sukkersyge er ikke en ny opdagelse. Det har isolerede indianerstammer på grænsen mellem Brasilien og Paraguay i århundreder kendt til.

Godkendelse på vej

Efter flere afviste ansøgninger tyder noget på, at en godkendelse af steviosid som sødemiddel kan være på vej. Den endelige sikkerhedsmæssige vurdering af stoffet skal gennemføres af det såkaldte ANS Panel under den Europæiske Fødevare Autoritet (EFSA).

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #sygdom, #sukker og #sødemidler