Spred hygge uden at være lyseslukker

Levende lys i stuerne om vinteren spreder ikke kun hygge. Undersøgelser har vist, at lysene også spreder kemiske stoffer og partikler, der ikke er sunde for kroppen. Se her, hvordan du stadig kan sprede hygge uden at være en lyseslukker.

Sådan spreder du hygge uden at være en ren lyseslukker:

  1. Kig efter svanen: Vælg svanemærkede lys for at være sikker på, at lyset lever op til visse miljøkrav og særlige sundhedskrav. For eksempel er der sat en grænseværdi for, hvor meget sod et svanemærket lys må afgive. Coop sælger svanemærkede lys af mærket Ideas Daily.
  2. Vælg de mindst forurenende lys: Vælg fyrfadslys frem for bloklys – og bloklys frem for stagelys. En undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed har vist, at der kan udledes dobbelt så mange gram skadelige partikler fra et stagelys som fra et bloklys. I testen, der er et par år gammel, afgav de undersøgte stagelys mellem 110 og 360 mikrogram partikler pr. time. De fem undersøgte fyrfadslys afgav under 30 mikrogram, mens fem bloklys afgav op til 100 mikrogram partikler pr. time. Selv om testen fremhæver fyrfadslys som det mindst forurenende lys, gælder det naturligvis ikke, hvis man tænder mange på én gang.
  3. Undgå gelelys og duftlys: Duftlys kan indeholde allergifremkaldende stoffer som citrusduftstoffet d-limonen, og gelelys kan give generende røg, der minder om dieselos. Udover sodpartikler kan der også udledes forskellige gasarter, som også er sundhedsskadelige.   
  4. Undgå fancy lys: Lys med sølv- og guldglimmer, påtryk og applikationer kan afgive flere partikler og sode mere end almindelige lys.
  5. Sørg for at holde vægen kort: Et lys med en kort væge vil sode mindre end et lys med en lang væge. Klip vægen til, når den bliver for lang.
  6. Skær løbende kanterne til på bloklyset: En flamme, der brænder nede i et hul, kan give mere sod.
  7. Sluk lyset rigtigt: Brug en »lyseslukker« i stedet for at puste lysene ud. Det begrænser mængden af os og dermed også partikler.
  8. Luft ud: Det er altid godt for indeklimaet at lufte ud. Efter en aften med levende lys er det ekstra vigtigt.  

 

Se, hvad vi ellers skriver om: #gode råd, #indeklima, #stearinlys og #svanemærket