Spiser vi for mange sildemadder?

Er to halve stykker rugbrød med sild om dagen for meget?
?

Hos os spiser vi dagligt to halve stykker rugbrød med sild, for eksempel marineret sild eller kryddersild. Får vi for meget salt og kviksølv fra silden?

Ilona Christoffersen, Farum

Svar fra Per Brændgaard

Det vil være godt for jer at spise lidt mindre fiskepålæg. To halve stykker rugbrød med sild giver ca. 60 g sild hver dag svarende til 420 g pr. uge. Maksimumanbefalingen lyder på 300 g fisk om ugen, så du ikke får for meget kviksølv og andre miljøgifte, som kan findes i fisk. 60 g marineret fisk indeholder 1,8 g salt og er en tredjedel af den mængde salt, du højst bør spise i løbet af en dag. Spiser du meget fiskepålæg, bliver det svært at holde saltindtaget – og dermed blodtrykket – nede. Spis for eksempel æg og avocado og lad være med at drysse salt på ved bordet.

Hvis I har en forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdom, kan I med fordel spise ca. 300 g fisk om ugen. Hensynet til hjertet vejer da tungere end hensynet til at skåne kroppen for miljøgifte. Hvis man spiser meget fisk af den ene eller anden grund (måske kan man bare godt lide smagen af det), er det vigtigt at variere indtaget mellem forskellige typer fisk og produkter og dermed sænke risikoen for at få for meget af noget, der kan være skadeligt.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring