Spar på tuberne med babymos


Små børn skal ikke spise mad af tuber i hverdagen. Mad skal ses, smages, lugtes og mærkes med fingrene, siger sundhedsplejerske

Små børn lærer de nye tyggebevægelser med munden, når de får mad med ske eller noget at gnave i. Det sker ikke, når de sutter af en tube.

Se, hvornår barnet er parat til at spise med ske

Sundhedsstyrelsen skriver i pjecen Mad til små, hvornår dit barn er parat til at gå fra flydende føde til mere fast føde og kan spise med ske:

1.    Barnet kan holde hovedet, ser nysgerrigt efter maden og åbner munden for skeen
2.    Barnet kan sidde med støtte og begynder at læne sig fremad i den høje stol
3.    Barnet kan begynde selv at tage maden fra bordet med hænderne og forsøge at putte den i munden
4.    Barnet kan vise, at det er mæt, ved for eksempel at dreje hovedet væk
 

Små børn skal ikke lære at spise tuber

Babymad på tube nyder stigende popularitet. Baby holder selv på tuben og labber indholdet i sig så nemt som at sutte på en sut. Det ser bekvemt og effektivt ud, men der er grund til at spare på tuberne, siger sundhedsplejerske Susanne Riber, der i sin hverdag ofte støder på babymadtuberne, når hun besøger børnefamilierne.
”Tubemaden kan have sin berettigelse, når du skal rejse langt, og pladsforholdene er dårlige for eksempel i fly og tog, og fordi den er hygiejnisk og nem at håndtere, men små børn skal ikke spise mad af tuber i hverdagen,” siger Susanne Riber.
 

Brug ikke babytuber i klapvognen

Det er nemt for de små babyhænder at holde på tubemosen som en sutteflaske, når barnet sidder i klapvogn, men barnet kan sagtens klare en tur i klapvognen uden noget at spise. Vi behøver ikke hele tiden være i gang med noget spiseligt, heller ikke børn. Hvis de endelig er sultne, er det bedre at give dem et stykke brød eller frugt end en tube med mos, grød eller smoothie, der kan være sød som saftevand.
 

Brug ske og tallerken til tuben

Mundmotorikken har ikke godt af for meget tubemad, så hvis du alligevel tyer til tuben, så klem den ud på en tallerken, og server den med en ske, råder Susanne Riber. Hun fortæller, at barnet skal bruge sin mundmotorik, når det skal lære at spise fast føde. Det kommer ikke af sig selv. Små børn lærer de nye tyggebevægelser med munden, når de får mad med ske, eller mad de skal gnave i.
Barnet lærer heller ikke noget om, hvad mad er, så længe det kommer fra en tube og hverken kan ses eller lugtes.
”Børn skal opleve, at mad dufter og smager og kan ses og mærkes med fingrene,” siger Susanne Riber. 
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug tubegrød som topping 

Tuberne kan godt bruges hjemme ved spisebordet som topping på for eksempel grød som alternativ til hjemmelavet frugtmos. Man kan købe grød på tube, men ofte er det frugt, der står øverst på ingredienslisten, og så er det frugt og ikke grød, der er mest af i en tube med grød. Smoothies på tube har et højt indhold af frugtsukker og er unødvendigt ligesom is, slik og søde drikke, skriver Sundhedsstyrelsen i pjecen: Mad til små.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gør det nemt for dig selv uden tuber

Nogle børn elsker tubegrød, fordi den er ekstra fin og silkeblød, mens hjemmelavet grød kan have en lidt mere grovkornet karakter. Du kan dog selv tilberede en grød lige så fin og lind som den i tuberne, som overgang til den grove grød, siger Susanne Riber.
Læg finvalsede havregryn i blød i vand i 1 time, før du koger grøden. Du kan også bruge blenderen, når grøden er kogt, eller koge  grød på hirseflager for at få en mere blød grød, men efter et par uger skal du lade grøden være lidt grovere i teksturen, så barnet vænner sig til rigtig mad. 

Når barnet er cirka 8 måneder begynder det at tygge godt, og du kan smøre brød med smørbart pålæg som smøreost, hummus eller avokado. En anden hurtig løsning på et mellemmåltid til det 9 måneder gamle barn er en most banan blandet op med lidt yoghurt.