Spar mange penge: Se 9 faktorer der påvirker din bilforsikring

Bilforsikringen er lovpligtig, hvis du ejer en bil. Ofte koster forsikringen tusindvis af kroner om året, men måske kan du forhandle dig til en bedre eller finde en billigere bilforsikring. Samvirke viser dig på baggrund af råd fra portalen Samlino, hvilke 9 faktorer der påvirker din bilforsikring – og som du måske kan gøre noget ved, inden du henter tilbud hos andre forsikringsselskaber.

1. Anciennitet

Erfarne bilister betaler typisk mindre for bilforsikringen end bilister, der ikke har kørt særligt længe. Reglerne for, hvordan man optjener anciennitet, er dog forskellige fra selskab til selskab og er noget, man bør undersøge, inden man køber en forsikring.

Du optjener kun anciennitet, når du ejer og har forsikring af en bil. Det kan tage nogle år, og typisk kræver det også, at du kører skadefrit, hvis du skal stige i anciennitet. Har du 4-5 års skadefri kørsel, kan du typisk få bilforsikringen til halvdelen af den pris, som en ung uden erfaring skal give, fortæller Samlino.dk, der blandt andet sammenligner priser på bilforsikringer. 

Elitebilist er der nogle forsikringsselskaber, der kalder det, når du har kørt skadefrit i et vist antal år. 

Er du ung, kan du spare en del penge ved at lade dig registrere i dine forældres bil og optjene anciennitet derigennem - typisk ses der nemlig en prisforskel på mere end det dobbelte mellem bilister uden erfaring og bilister med mellem 4 eller 5 års erfaring. 



2. Skadeshistorik

Din skadeshistorik spiller også i stor grad ind på prisen på din bilforsikring, eftersom forsikringsselskaberne ønsker kunder, der kører sikkert. Med skadeshistorik menes dog ikke nødvendigvis, hvor mange skader du har haft i din bil, men nærmere hvor mange skader du har anmeldt til forsikringsselskabet. 

Ved mindre skader kan det måske ikke betale sig at anmelde skaden til forsikringsselskabet, hvis du kan få skaden fikset for mindre end din selvrisiko, eller hvis det bedre kan betale sig at få skaden lavet selv i forhold til den stigning, der kan være i din forsikringspræmie. Dette bør man altid undersøge, inden man anmelder skaden.

3. Bopæl

Postnummeret, hvor du bor, har i mange tilfælde indflydelse på, hvad du betaler i forsikring. Forsikringsselskaberne opgør din pris ud fra, hvor stor risiko der er for buler, skader eller tyveri. Ofte er der større risiko for netop Bilka-buler og tyveri i byen end på landet. 

 

4. Alder



Statistisk set har yngre mennesker en større skadesfrekvens end ældre mennesker, og din alder har derfor en stor indflydelse på prisen - selvom du har erfaring som bilist. Det kan være svært at finde en billig bilforsikring, hvis du er ung. Samlino.dk har lavet en guide til, hvordan man som ung finder en god bilforsikring.

Hos nogle selskaber vægtes alder endda over anciennitet. Det betyder, at du hos de selskaber automatisk bliver får billigere forsikring, når de bliver 28 år.  

5. Selvrisiko

Selvrisikoen er dog til gengæld én af de ting, som du selv har fuld kontrol over, og som påvirker prisen på din bilforsikring en hel del. At justere på selvrisikoen er den nemmeste måde at ændre prisen på din bilforsikring. 

Jo højere selvrisiko du vælger, desto lavere er prisen på din bilforsikring. Dog skal man være opmærksom på, at hvis man får en skade, skal man selv betale flere penge, hvis man har en høj selvrisiko, end hvis man har valgt en lav selvrisiko. Tænk derfor grundigt over, hvilken selvrisiko du vil have. 

6. Tilkøb

Førerdækning og glasskade er bare to af de tilvalg, man kan lave på mange bilforsikringer. Det samme gælder kaskoforsikringen, som erstatter din bil med en tilsvarende, hvis den bliver så skadet, at den ikke kan køre længere. Er din bil meget gammel, så overvej, om kaskoforsikringen er dyr i forhold til bilens værdi. 

Når det kommer til andre tilvalg som førerdækning og dækning mod stenslag, så overvej, hvad du har brug for. Dog skal man heller ikke være for nærig. En førerdækning, der dækker skader på føreren, kan f.eks. erhverves for helt ned til 5 kroner om måneden. 

Vær også opmærksom på, at dækningerne kan indgå automatisk i nogle selskaber og ikke hos andre. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

7. Kørselsbehov

Antallet af kilometer, du kører, påvirker også prisen på din bilforsikring. Jo mere du kører, jo større er risikoen for, at der sker skade på din bil. 

Vær ærlig over for forsikringsselskabet, når du skal anslå, hvor langt du kører om året.  Enkelte selskaber ser dog helt bort fra dette krav, hvilket kan være en fordel for den hyppige bruger af bilen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)



8. Andre registrerede brugere

Det kan lade sig gøre at skrive andre registrerede brugere ind i policen, når du tegner din bilforsikring. Er den anden bruger din ægtefælle, påvirkes prisen ikke, men er dette ikke tilfældet, kan det godt have en effekt på prisen. Hvis man for eksempel vælger at skrive sit barn ind i policen kan det hæve prisen, men til gengæld være en fordel for barnet, når han/hun skal have sin egen bilforsikring. 

9. Samlerabat og andre rabatter

Mange selskaber tilbyder rabat af en eller anden art, hvis man for eksempel er medlem af en bestemt organisation, hvis man er studerende, eller hvis man bestiller online. Disse rabatter skal man naturligvis være opmærksom på. 

Samlerabatter tilbyder de fleste selskaber, hvis man samler mere end én forsikring hos selskabet. Dog skal man være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er den billigste løsning for dig at samle alle forsikringerne ét sted uagtet samlerabatten. Derfor anbefales det altid, at du sammenligner markedet for at finde den billigste løsning til netop dig. Til dette kan man blandt andet bruge den online sammenligningsportal Samlino.dk