Smelter du, når du ser en hundehvalp? – forstå hvorfor!

Hører du til dem, der elsker dyr, kan det være fuldstændig uforståeligt, at der faktisk er en del mennesker, der kan se kattevideoer på YouTube uden at føle noget som helst. Er disse mennesker onde eller uempatiske? Ikke nødvendigvis.

Ikke alle mennesker holder af dyr

I en artikel for The Conversation forklarer den britiske antropolog John Bradshaw, hvorfor nogle mennesker smelter, når de ser et nuttet dyr, mens andre intet mærker.

Der er så mange mennesker, der holder husdyr, at det er nærliggende at se kærlighed til dyr som noget universelt, men det er det ikke, siger John Bradshaw. Han forklarer, at der i nogle fortidssamfund har været en tendens til, at man holdt husdyr og havde et særligt bånd til dyr. Disse samfund klarede sig bedre end andre, fordi de havde en mere direkte adgang til kød.

Fortidsmennesket havde 2 strategier i forhold til dyr

Det positive forhold til dyr skulle efter sigende have sat sig i vores gener, så mange mennesker i dag f.eks. holder kæledyr. Men det forklarer ikke, hvorfor nogle mennesker intet forhold har til dyr.

Dette skyldes, siger Bradshaw, at der formentlig et sted i menneskets udvikling har været en alternativ strategi, hvor man i stedet for at holde dyr er begyndt at stjæle husdyr og tage deres ejere som slaver.

Kærlighed til dyr og til miljøet går hånd i hånd

Nyere forskning viser desuden, at der er en sammenhæng mellem at gå op i miljøet og at holde af kæledyr. John Bradshaw siger, at man groft kan dele mennesker op i 2 grupper: dem, der holder af kæledyr og går op i miljøet, og dem, der ikke går op i hverken dyr eller miljø. Teorien er, at de, der holder kæledyr, gør det, fordi det er måde at komme tættere på naturen i et moderne, urbant samfund.

Kilde: The Conversation

Læs mere om emnet: The Animals Among Us, John Bradshaw

Se, hvad vi ellers skriver om: #dyr, #kæledyr og #natur