Skovkirkegård: Kan jeg blive begravet i skoven?

Et evigt hvilested med fuglefløjt og svajende trækroner. En del danskere ønsker at blive begravet i skoven, og det er flere steder muligt, da de første 15 skovbegravelsespladser nu er etablerede.

Enkelte kommuner har netop åbnet skovkirkegårde. Senest er det blevet muligt at blive begravet på skovkirkegårde i Odense og Farum

Ingen kister i skoven

Et hvilested i pagt med naturen. Undersøgelser har vist, at op til hver 6. dansker gerne vil begraves i en skov – og de første deciderede skovbegravelsespladser er åbnet i 2013 og 2014. Indtil for nylig har betegnelsen skovkirkegård især været brugt om steder på ”traditionelle” kirkegårde, hvor man har ladet træerne vokse lidt højere og tættere end andre steder. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skovkirkegården har kun plads til urner, og gravstedet er anonymt

De nyanlagte skovkirkegårde er kendetegnet ved, at de ligger i skovområder væk fra den traditionelle kirkegård. Skovkirkegårdene kan være anlagt af kirker, men typisk er det en kommune eller en privat lodsejer, der står for skovkirkegården som begravelsesplads. Reglerne for skovkirkegårdene er forskellige, men typisk kan du regne med, at:

  • Skovbegravelsespladsen kun har plads til urnegravsteder
  • Urnen skal være i ler, bark eller andet letnedbrydeligt materiale
  • Gravstederne er nogle steder umarkerede. Du kan altså ikke regne med, at du må sætte en sten, der hvor urnen bliver sat ned. Nogle kirkegårde tilbyder, at de efterladte kan få en beskrivelse af og et sæt GPS-koordinater der viser, hvor urnen er nedsat, mens andre tilbyder at man kan markere gravestedet med en neutral plade på A5-størrelse, der flugter med bunden.

I skrivende stund (2023) er der 15 begravelsespladser i skove i Danmark. Du kan se en liste over muligheden for at blive bisat i skoven hos Skovbegravelse.nu

Læs mere om