Skal vi være bange for tuberkulose?

Tuberkulose er igen på fremmarch, og knap 2 millioner dør hvert år af sygdommen ude i verden. Men skal vi lade os vaccinere før rejser til u-lande? Skal vi igen få børnene vaccineret? Og er voksne fortsat beskyttet af en gammel skole-vaccination? Afdelingschef på Statens Serum Institut, overlæge Troels Lillebæk guider til de rigtige svar.

Tuberkulose er en infektionssygdom, der smitter via hoste.

Hvad er tuberkulose?

Tuberkulose er en infektionssygdom, der smitter via hoste. Selv om man er blevet smittet, vil kun én ud af 10 udvikle sygdommen. Der kan gå flere år, fra man er blevet smittet, til sygdommen viser sig. Jo længere tid, der går, desto mindre er risikoen for at udvikle sygdommen.

De karakteristiske symptomer på lungetuberkulose er:

• Hos større børn og voksne: Hoste, vægttab, nattesved, opspyt og træthed.

• Hos små børn: Dårlig trivsel, feber, træthed og hoste.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man blev vaccineret som barn, kan man se efter et karakteristisk, lidt fortykket ar på cirka 5 millimeter - typisk på skulderen eller overarmen.

Men selv hvis man som barn blev vaccineret mod tuberkulose, skal man ikke regne med, at der er meget af beskyttelsen tilbage mod sygdommen i dag.

Hvornår skal man lade sig vaccinere mod tuberkulose?

Som udgangspunkt anbefaler eksperterne, at man vaccinerer børn, hvis de skal opholde sig i risikoområder i udlandet i længere tid. Calmette-vaccinen har god virkning over for især tuberkuløs meningitis, som oftest rammer børn, og som kan være livsfarlig.

Calmette-vaccinen giver ingen overbevisende beskyttelse mod den mest almindelig form for tuberkulose hos voksne, nemlig lungetuberkulose. Kun i helt særlige tilfælde anbefaler man derfor at vaccinere voksne – hvis man for eksempel som læge eller sygeplejerske skal arbejde på et hospital med tuberkulosepatienter.

Hvis man bliver smittet, er der gode behandlingsmuligheder i Danmark, og man vil blive rask igen. Hvis man er blevet smittet med såkaldte multiresistente bakterier, som traditionel medicin ikke virker på, vil man i Danmark som regel også blive rask igen. I fattige lande kan det være svært at blive rask, fordi det typisk er et problem at få fat på den virksomme og dyre medicin.

Kilde: Afdelingschef på Statens Serum Institut, overlæge Troels Lillebæk

Se, hvad vi ellers skriver om: #sygdom, #rejse, #vaccination og #kroppen