Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man blev vaccineret som barn, kan man se efter et karakteristisk, lidt fortykket ar på cirka 5 millimeter - typisk på skulderen eller overarmen.
Men selv hvis man som barn blev vaccineret mod tuberkulose, skal man ikke regne med, at der er meget af beskyttelsen tilbage mod sygdommen i dag.
Hvornår skal man lade sig vaccinere mod tuberkulose?
Som udgangspunkt anbefaler eksperterne, at man vaccinerer børn, hvis de skal opholde sig i risikoområder i udlandet i længere tid. Calmette-vaccinen har god virkning over for især tuberkuløs meningitis, som oftest rammer børn, og som kan være livsfarlig.
Calmette-vaccinen giver ingen overbevisende beskyttelse mod den mest almindelig form for tuberkulose hos voksne, nemlig lungetuberkulose. Kun i helt særlige tilfælde anbefaler man derfor at vaccinere voksne – hvis man for eksempel som læge eller sygeplejerske skal arbejde på et hospital med tuberkulosepatienter.
Hvis man bliver smittet, er der gode behandlingsmuligheder i Danmark, og man vil blive rask igen. Hvis man er blevet smittet med såkaldte multiresistente bakterier, som traditionel medicin ikke virker på, vil man i Danmark som regel også blive rask igen. I fattige lande kan det være svært at blive rask, fordi det typisk er et problem at få fat på den virksomme og dyre medicin.
Kilde: Afdelingschef på Statens Serum Institut, overlæge Troels Lillebæk