Skal man vaske sit tøj igen, hvis det har hængt ude i regn?

Dit vasketøj bliver ikke beskidt eller forurenet af regnvand, så du behøver som udgangspunkt ikke vaske det igen, hvis du glemmer det i regnen eller bliver overrumplet af en pludselig skylle.

Regnbyger er øv, når du lige har hængt dit vasketøj til tørre. Men regnen er ikke farlig og kan faktisk virke som skyllemiddel.

Vask tøj i regnvand

Regnvand på vasketøjet er i sig selv ganske uskadeligt og kan faktisk have en blødgørende effekt ligesom skyllemiddel. Det er nemlig ofte blødere end vandet i mange husholdninger, der kan være fyldt med kalk. Regnvand kan også med fordel opsamles og benyttes direkte til tøjvask.

Tøjet skal ikke være vådt for længe

Er der tale om lange eller gentagne regnbyger, der betyder, at tøjet er længe om at blive tørt, kan det dog godt være en idé at vaske det igen, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

»Hvis tøjet er vådt i lang tid – og navnlig, hvis tøjet ikke er vasket helt rent – kan der potentielt vokse mikroorganismer eller urenheder i det, så det ikke virker helt nyvasket, når det endelig er blevet tørt.«

Pas på pollen

Er du allergisk over for pollen, skal du også overveje en ekstra gang, om du bør vaske tøj, der er blevet gennemvædet af en sommerskylle. Det siger meteorolog Klaus Larsen fra DMI.

»Vådt vasketøj er bedre til at tage imod pollen end tørt, og man kan godt risikere, at regnen vasker ekstra pollen ind i tøjet.«

Astma-Allergi Danmark anbefaler dog, at allergikere slet ikke tørrer tøj udendørs i pollensæsonnen, men i stedet benytter tørreloft eller tørretumbler.

Er tøjet snavset?

Hvis tøjet er blevet synligt snavset på grund af meget støv i luften, er der også grund til at give det en tur mere i vaskemaskinen, siger Klaus Larsen. Han sammenligner med, at der på vinduer kan sidde sorte striber tilbage efter regnvejr. Samtidig kan tunge regndråber slå jord og snavs fra underlaget op på tøjet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #vasketøj, #husholdning, #rengøring, #tøjvask og #vask