Skal kæledyret med på ferie?

Det kan være svært at efterlade Fido eller Simba derhjemme, når familien skal ud at rejse. Derfor vælger nogle at tage deres kæledyr med, men det er ikke altid optimalt for dyret. Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, fortæller her, hvornår det er en god idé at tage kæledyret med på ferie.

Hvis dit kæledyr er vant til at køre i bil og tryg ved at komme med dig rundt, er der intet til hinder for at tage det med i sommerhuset eller på campingferie. Skal du på badeferie, bør du måske lade dyret blive hjemme i stedet.

En charterrejse er ikke ren afslapning for kæledyret

De fleste mennesker synes, at det er dejligt at holde ferie, men det gælder ikke nødvendigvis vores kæledyr. De kan opleve det som stressende og forvirrende at komme til et helt nyt miljø med nye rytmer og måske andre temperaturer. Overvejer du at tage dit kæledyr med på ferie, er det derfor vigtigt at vurdere, om dyret får noget ud af at komme med.

»Skal du dase på en strand i Sydeuropa i 30 graders varme i en uge, er det formentlig bedre at lade dit kæledyr blive hjemme. Skal du til gengæld 14 dage i sommerhus i rolige omgivelser, hvor dyret har tid og ro til at tilpasse sig, kan det være en fin idé at tage det med,« siger Jens Jokumsen.

Om det er en god plan at tage kæledyret med på ferie, kommer dog helt an på dyrets temperament, og om det generelt er vant til at komme med på tur.

Tag hunden med, hvis ferien er hundevenlig

I mange tilfælde kan det give god mening at tage hunden med på ferie.

»Hunde er tit lidt mere robuste end andre kæledyr. De er vant til at komme på tur med familien og opleve fremmede miljøer. Ofte er de også vant til at køre i bil eller rejse med offentlig transport. Derfor kan det være rimeligt let at tage hunden med på ferie, så længe destinationen er hundevenlig,« fortæller Jens Jokumsen.

Hundevenlige ferietyper inkluderer f.eks. en sommerhustur, et ophold på en campingplads eller en ferie med mange gode traveture. Der findes også hoteller verden over, der er særligt hundeegnede. Tjek f.eks. denne rejseguide for hunde.

Skal du derimod på badeferie, giver det sjældent mening at tage hunden med bare for at lade den ligge på et hotelværelse dagen lang – ligegyldigt hvor nem hunden er at rejse med.

Ofte er det også den bedste beslutning at lade hunden blive hjemme, hvis den generelt er nervøst anlagt, ikke glad for forandringer eller ikke bryder sig om at blive transporteret.

Gode råd til at finde den rigtige dyrepension

  • Vær ude i god tid, så du har noget at vælge imellem.
  • Få anbefalinger fra andre dyreejere eller din dyrlæge.
  • Tag det ikke som et dårligt tegn, at der er besøgsrestriktioner. Det giver dyrene mere ro og betyder ikke nødvendigvis, at pensionen har noget at skjule.
  • Besøg pensionen på forhånd om muligt, så du kan danne dig et indtryk af, om det er et rart sted.
  • Vælg en pension, der giver dyret dets hjemmevante foder – det er bedst for dyret og viser, at der bliver taget hensyn til det enkelte dyr.
  • Vælg en pension uden for de store byer, hvis du vil slippe for at betale overpris.

Kilde: Paulette Topsøe-Jensen, dyrlæge.

Lad katten og kaninen blive hjemme, hvis de ikke er vant til at rejse

For det meste er katte, kaniner og andre kæledyr end hunde ikke vant til at komme så meget rundt. Ofte er de heller ikke glade for at blive transporteret. Derfor giver det I de fleste tilfælde mest mening at lade dem blive hjemme fra ferien.

Men har du et kæledyr, der er vant til og tryg ved at rejse med dig, er der intet til hinder for at tage det med på ferie. Igen er det dog bedst for dyret, hvis der er en fast base på ferien, hvor det har tid og ro til at falde til.

Hvis du er usikker på, om dit kæledyr kan klare at komme med på ferie, kan du teste det af først. Tag dyret med på en kortere tur, og læg mærke til, hvordan det reagerer.

Få kæledyret passet derhjemme, hvis det ikke skal med

Hvis du vælger at lade kæledyret blive hjemme fra ferie, vil det optimale være, at det bliver passet derhjemme i sine vante rammer. Her oplever dyret den mindste omstilling og kan følge sin normale rytme. Forsøg derfor at finde en person, der kan passe dyret i dets eget hjem.

Er det ikke muligt, er et andet alternativ, at kæledyret bliver passet hjemme hos en anden. Især hvis det er et dyr, der er glad for at have meget kontakt til mennesker i løbet af dagen.

»Har du en kat, der er vant til at være meget sammen med dig i hverdagen, vil den ikke være tryg ved at være alene hjemme døgnet rundt. Har du et mindre tryghedssøgende kæledyr, kan det være tilstrækkeligt, at der kommer en og fodrer og tjekker dyret en gang om dagen,« siger Jens Jokumsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dyrepension kan også være en mulighed

En tredje løsning er at få kæledyret passet i en dyrepension. Det kan være stressende for nogle dyr, men et fint alternativ for andre.

Skal du rejse fra dit kæledyr for første gang og ønsker at få det passet i en dyrepension, er det en god idé at prøve det af først i et døgn eller to. En del pensioner tilbyder et testophold. Vær opmærksom på, at pladserne på dyrepensioner hurtigt bliver fyldt op, især i skoleferierne, hvorfor det er vigtigt at være ude i god tid, hvis du vil være sikker på at kunne få en plads til dit kæledyr.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt dig grundigt ind i reglerne, før du rejser med dyret

Når det kommer til at rejse med kæledyr, er der mange ting, du skal tage højde for. Indrejse til andre lande kræver ofte, at dyret er vaccineret og har et pas. Det kan tage tid at få lavet et pas, og vaccinationerne skal ofte være minimum 3 uger gamle, når dyret rejser. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne i god tid. Læs alle reglerne for at rejse med kæledyr her.

Lejer du sommerhus i Danmark, skal du huske at tjekke med udlejeren, at det er tilladt at have dyr med.

Tager du dit kæledyr med til Øst- eller Sydeuropa, skal du være opmærksom på, at dit dyr risikerer at blive smittet med fremmede sygdomme, f.eks. fra gadehunde.

Kilde: Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.