Skal jeg drikke mælk til sild?

Jeg har hørt, at man kun optager kalken i mælken sammen med D - vitamin i for eksempel sild.
?

Jeg har hørt, at man kun optager kalken i mælken sammen med D - vitamin i for eksempel sild. Skal det ske i samme måltid eller blot inden for samme døgn for at få den optimale virkning af kalken, hvis man for eksempel vil forebygge knogleskørhed? Er det lige så godt at spise sild dagligt som at købe de dyre omega 3 fedtsyretabletter?

Kathrine Sandholt, Vamdrup

Svar fra Per Brændgaard

Du behøver ikke spise kalk og D-vitamin samtidig. Det er heller ikke nødvendigt at spise det inden for det samme døgn. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som kroppen deponerer og bruger løbende.

Det afgørende er, at du samlet set som gennemsnit over en længere periode spiser D-vitamin nok. Så vil det hele tiden ligge parat til at støtte optagelsen af den kalk, du spiser i løbet af dagen.

Det er sundt at spise sild dagligt. Det er i det hele taget sundere at spise fisk end at spise fiskeolie som tilskud, fordi fisken indeholder mange andre gode næringsstoffer, som ikke findes i fiskeolien. Blandt andet D-vitamin, jod og selen.

Samtidig optager rigtig mad i form af fisk pladsen fra anden mad, der måske er direkte usundt, for eksempel fedt kødpålæg. Kosttilskud tager derimod ikke pladsen for rigtig mad. Spis 200-300 gram fisk om ugen. Vælg forskellige slags fisk.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #fisk, #ernæring, #mejeriprodukter og #vitaminer