Skal jeg børste tænder på min hund?

Hunde kan få tandsten og paradentose, som betyder, at tænderne til sidst må trækkes ud. Desuden kan betændelse i mundhulen potentielt føre til hjerteproblemer. Det er derfor en rigtig god idé at børste din hunds tænder, siger dyrlæge.
Nærbillede af en hunds tænder, som er blottede

Man kan ikke bare give sin hund en bedre tilværelse, men måske også et længere liv, hvis man børster dens tænder, siger dyrlæge Hanne Knude Palshof. 

Børst tænder for at undgå tandsten og paradentose

Du bør børste tænder på din hund ugentligt eller oftere alt efter, hvilken race du har, siger Hanne Knude Palshof, der er dyrlæge og Formand for Faggruppe Familiedyr hos Den Danske Dyrlægeforening. Hunde får ikke karies, ligesom vi mennesker gør, men de får tandsten, fordi der sætter sig plak på tænderne. Og det kan give store problemer, siger hun.

»Tandsten kan føre til paradentose, som gør tænderne løse, fordi betændelsen æder lidt af knoglen, som tandroden sidder fast i. Når tænderne først er løse, er det meget svært at rense dem. Mennesker kan få paradentosebehandlinger, men hos hunde er man som regel nødt til at trække tænderne ud.« 

Små hunde mere udsatte end store  

Har du en lille hund, skal du være ekstra opmærksom på dens tandhygiejne. Mange små hunderacer har nemlig ikke samme naturlige behov for at tygge i ting, som de større hunde har. Når hunde gumler på f.eks. en gren eller et tyggeben, er det med til at slibe plakken af tænderne og rense dem. En anden udfordring med de små hunde er, at deres tænder sidder tættere end hos de store racer. Det gør det svært for dem at komme til med tungen og rense, og derfor ophober der sig lettere rester fra mad og andet snavs. Til sidst skal nævnes spytsammensætningen hos små hunde, der er anderledes end hos store hunde. Det betyder, at plakken lettere forkalker, så der dannes tandsten. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvor tit skal jeg børste tænder på min hund?

Det er meget individuelt, hvor ofte du skal have tandbørsten frem for at rense Fidos tænder. Har du en lille hund, kan det være nødvendigt med 3-4 tandbørstninger ugentligt, mens 1 enkelt gang om ugen kan være nok, hvis du har en stor hund. Det kommer blandt andet an på, om hunden i øvrigt er glad for at ligge og gnave i tyggeben. Det er derfor en god idé at få dyrlægens råd.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvilken en tandbørste skal jeg bruge?

Der findes forskellige hundetandbørster på markedet, som er beregnet til formålet. Men det er lige så godt at bruge en børnetandbørste. Det vigtigste er, at tandbørsten er blød og ikke for stor.  

Skal jeg bruge tandpasta?

Det centrale, når du børster tænder på din hund, er den mekaniske påvirkning – altså det, at tænderne bliver slebet. Derfor kan du godt nøjes med at bruge vand, når du børster din hunds tænder. Du kan også bruge en af de mange hundetandpastaer på markedet. Hundetandpastaer indeholder slibemiddel, men endnu vigtigere indeholder de smag, som kan betyde, at hundene sætter større pris på at få børstet tænder og forbinder det med noget positivt.

Du skal ikke bruge tandpasta til mennesker. Din hund kan ikke fordrage det, og så indeholder det fluor, som hunde ikke har brug for i modsætning til os mennesker. 

Hvordan lærer jeg min hund at få børstet tænder?

Det er ikke naturligt for en hund at få børstet tænder. Derfor kræver det træning og vedholdenhed at gøre din hund fortrolig med tandbørsten. Start i det små med f.eks. fortænder og kindtænder og udvid gradvist til hele munden. Sørg samtidig for at gentage tandbørstningen hver dag til at begynde med, så hunden vænner sig til det. Senere kan du så skrue ned til det antal gange, der er passende for din hund. Nogle hunde er mere samarbejdsvillige end andre, men de fleste kan lære at acceptere tandbørstningen på 1 måneds tid - især hvis der er tale om en hvalp. Det vigtigste er, at du er rolig og insisterende omkring tandbørstningen.

Hvad kan jeg ellers gøre?   

Det er en god idé at tilbyde din hund tyggepinde, så den selv kan få slebet tænderne rene. Vær opmærksom på, at hunden som tommelfingerregel skal arbejde med tyggepinden i minimum 10 minutter, før det har en effekt. Mange produkter, der bliver markedsført som tandrensende, har din hund gnasket sig igennem på 2 minutter, og så batter det ikke.

Hvad er tegnene på dårlig mundhygiejne?  

Hvis din hund lugter meget ud af munden og savler meget, kan det være tegn på dårlig tandhygiejne. Gule tænder og sorte tandsten er andre faresignaler. Det samme gælder rødt og blødende tandkød. Man bør kontakte en dyrlæge, hvis man ser nogle af disse symptomer.  

Dårlige tænder kan give alvorlige sygdomme

Ligesom med mennesker er en god mundhygiejne vigtig for den generelle sundhed hos hunde. Når der kommer infektion i tandkødet, som bløder, kan infektionsbakterierne også findes på hjerteklapperne, i nyrerne og leveren, forklarer Hanne Knude Palshof. Derfor er det ikke unormalt, at hunde får hjerteproblemer i forlængelse af problemer i mundhulen. Der er altså flere gode grunde til at finde tandbørsten frem. 

»Man kan ikke bare give sin hund en bedre tilværelse, men måske også et længere liv,« siger hun. 

Kilde: Dyrlæge Hanne Knude Palshof