Redaktionen anbefaler






Nogle siger æg skal i køleskabet, andre at de sagtens kan holde sig i helt op til 3 uger uden at komme på køl. Så hvad er rigtigt?
Der findes ikke regler for, hvordan du som privat person opbevarer æg fra egne høns, eller æg du køber. Men Fødevarestyrelsen anbefaler, at du opbevarer æg på køl (ved ca. 5 grader, men under 12), både af hensyn til holdbarhed og fødevaresikkerhed.
Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur, og er der salmonella i æggene, er det en god idé at opbevare æggene på køl - ved den temperatur kan bakterien ikke vokse. Der findes dog stort set ikke salmonella i danske æg længere.
Fødevarestyrelsen anbefaler at lægge æg på køl så hurtigt som muligt for at undgå bakterievækst.
Ifølge Danæg forringes et ægs kvalitet meget langsomt ved en temperatur under 12 grader, mens det forringes hurtigt ved 25 grader. Derfor har Danmark som det eneste EU-land regler for fødevarevirksomheder om, at æg skal opbevares ved en temperatur på højst 12 grader.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Æg fra egne høns bør ifølge Fødevarestyrelsen opbevares på køl på samme måde som de æg, du køber, og som udgangspunkt kan dine egne æg også holde sig i 28 dage fra lægning, hvis de er på køl.
Producerer du dine egne æg, skal du desuden holde øje med, om skallen er intakt, være opmærksom på, om ægget har ligget længe i sommervarmen, og om der er hønsemøg på ægget – det er alle forhold, som kan forringe æggets holdbarhed.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10