Skal der levende lys eller elektriske lys på juletræet? Hvad er mest miljøvenligt?

Når træet skal tændes juleaften, kan det gøres enten med levende lys eller elektriske lys. Men hvad er mest miljøvenligt? Du bør kort fortalt undgå levende lys af paraffin og stearin, som forurener luften. I stedet kan du tænde juletræet med LED-lys, som er det mest energieffektive elektriske lys.

Det levende lys forurener mest

Hvis man tager udgangspunkt i klimaet indenfor i stuen, er der ikke tvivl om, hvilket lys, som forurener mest: Det levende lys.

Det levende lys har nemlig de umiddelbare negative effekter, at der ved tænding straks sker et CO2-udslip, og at de fleste levende lys sender partikler ud i rummet, som forurener luften.

Ikke noget endegyldigt miljøsvar

Hvorvidt elektrisk lys forurener klimaet mere eller mindre end levende lys, er svært at svare på. Et endegyldigt svar vil kræve en undersøgelse, hvor også produktionen af de to forskellige lys sammenlignes.

Og at man derefter undersøger, hvor lang tid de kan leve eller brænde. Men der er nogle parametre, som man kan tage med i sine overvejelser, inden man beslutter sig for, hvordan lyset skal tændes.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Undgå levende lys af paraffin og stearin

Hvis man vil undgå forurening af indeklimaet, skal man helst undgå levende lys, der indeholder stoffet paraffin, som er et spildprodukt fra råolie.

Stearinlys, som laves af døde dyr og planter, sender også partikler ud i rummet. Dog ikke så mange partikler som paraffinlys.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Sojalys er CO2-neutrale

Lys af bivoks er ligeledes bedre for indeklimaet end paraffinlys.

Men hvis man vil være helt sikker på at undgå forurening, skal man ifølge hjemmesiden økoliv.nu bruge lys lavet af sojabønner. De er både CO2-neutrale og sviner mindre i stuen.

LED lys er mest miljøbevist

Hvis du vælger at bruge elektrisk lys til juletræet og gerne vil være så miljøbevist som mulig, er der er ét valg, du skal træffe: Køb en lyskæde med LED-lys.

LED er små elektriske komponenter, der lyser, når der sendes strøm igennem dem.

Gå efter lavt watt forbrug

”Skal du på jagt efter nye lyskæder, kan du med fordel gå efter et lavt watt-tal. De mest energieffektive LED-lyskæder bruger kun 1 watt. Se også gerne kæden lyse i forretningen, så du er sikker på at komme hjem med den helt rigtige lyskæde,” siger Simon Chræmmer, projektleder i Go’ Energi.

LED-lys er stadig relativt dyre, men til gengæld anslås det, at de kan have en levetid på helt op til 80 år. Levetiden afhænger af omgivelserne – jo mere køligt, desto længere holdbarhed. Til sammenligning har A-pæren, også kendt som sparepæren, en levetid på 8-10 år.

Modsat A-pæren indeholder LED-lys heller ikke kviksølv.

Se, hvad vi ellers skriver om: #juletræ