Se gamle film af din by og se din dronning som ung

Det vrimler med gamle filmklip på filmsiden ”Danmark på film”. Her finder du dokumentariske film fra hele landet fra perioden 1905-1965. Det er gratis at se filmene og sjovt at gå på opdagelse i sit gamle kvarter, da det endnu var ungt.

Søg efter din barndoms oplevelser

Er du interesseret i skihop, gamle fodboldkampe, indvielsen af en bestemt bro eller i at se, hvordan hverdagsgaderne så ud i 1930’erne? På webportalen ”Danmark på film” kan du søge på emneord eller årstal og finde lige de emner, der interesseret dig. 

Du kan også skrive kommentarer, klippe i filmene, dele dine klip på mail eller Facebook med andre eller lægge klip på danmarkskortet. Du kan dog ikke downloade filmene til din egen computer.

Filmene er gratis at se online. Mange af filmene er sort-hvide, og flere er også uden lyd. Men det til trods er det sjovt at gå på opdagelse og få lov at smugkigge ind i en svunden tid.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Find filmklip fra din egn

Det interaktive kort giver mulighed for, at man kan komme til at se sin egen by eller egn, da den var ung. Der er mere end 500 filmklip fordelt ud over et interaktivt danmarkskort. Tag med på en sporvognstur gennem Aarhus, og pludselig vil du opdage, at alle gik med hat engang, og måske kan du genkende en facade. Se molboerne festklædte i Ebeltoft, kom med på et kort visit i Kalundborg, eller tag med til 1940’erne og besøg Stubbekøbing Skole på Falster.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Filmene har brug for dig og din viden

Det Danske Filminstitut vil gerne have mere viden om de 55 timers film fra gamle dage. Derfor kan folk også kommentere på filmene og være med til at forklare, hvad det rent faktisk er, der er på filmene. Der er allerede flynørder og togentusiaster, der har oplyst, hvilke fly- og togtyper der er på flere af filmklippene. Flere mennesker har skrevet ind på de enkelte filmklip med rørende beretninger om minder, de har, der knytter sig til en bestemt tid eller et bestemt sted, fortæller Lisbeth Richter Larsen, redaktør og projektleder på “Danmark på film”.

“Vi vil gerne dække Danmark så tæt som muligt, så vi har brug for brugernes hjælp. De kan fortælle historier eller måske huske noget om de enkelte klip,” siger Lisbeth Richter Larsen. 

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Kongefamilien toner også frem på de gamle filmruller

Prinsesse Margrethe og kongefamilien er også at finde på filmrullerne. Her kan man se den unge dronning in spe, genert og med rød frakke, foran Christiansborg. Der er også et filmklip af en ældre Kong Chr. X, der er med sammen med sin familie på Amalienborgs balkon, da kongen fylder 75 år. 

Andelsbevægelsen er også repræsenteret på filmrullerne

Flere film viser også dele af andelsbevægelsens historie. Se blandt andet, hvordan ”Mælkeriet Enigheden” fejrede deres 25-års jubilæum i 1922

Kig også med, når man i et klip fra en gammel film fra Bogense lokalarkiv (4½ minut) et par gange ser Grindløse Brugsforening

Se, hvad vi ellers skriver om: #historie, #andelsforening og #danmark