Sådan vælger du et password med høj sikkerhed

Hvis dit password er kort, let gennemskueligt eller personlig information er tilgængelig, så bør du skifte password.

Et password skal gerne være langt, men det skal samtidig kunne huskes, og det skal også fungere i praksis, så det ikke tager for lang tid at skrive.

Generelle regler for et sikkert password

  • Passwordet skal have minimum 8 og gerne over 10 tegn, som er en blanding af store og små bogstaver, tal og symboler (@£$€%).
  • John1234 er ikke et sikkert password, selvom mange systemer vil godkende den, pga. blandingen af små og store bogstaver og tal. Sørg for at det ikke bare er det første bogstav, der er stort, men at det varierer mere i hele kæden. Tal skal helst ikke være i rækkefølge. Jo mere ulogisk sammensætning – desto bedre.
  • Brug ikke det samme password til alle dine logins. Det er nok utænkeligt at man har et password til hvert enkelt login man har, men sørg for at bruge flere forskellige passwords. Vælger du kun at bruge ét password, og det bliver hacket et sted, så har bagmændene adgang til alle dine logins.
  • Du må aldrig have et dokument på computeren med dine passwords. Hvis du ikke overholder dette, så skal du i det mindste undgå at kalde den for noget i stil med logins, passwords eller kodeord.
  • Har du børn i husstanden kan du læse specifikke tips her om børns sikkerhed på nettet.

Dét skal et password med høj sikkerhed indeholde

Der er en række af bogstaver, symboler og tal som du kan kombinere for at gøre dit password mere sikkert.

  • De fleste sites kræver at du laver et password med mindst 8 bogstaver eller tal, og at du har store og små bogstaver. Men det er efterhånden mere et minimumskrav end et rigtig sikkert password.
  • Skal det være rigtig sikkert, er den en god idé at passwordet ikke bare bliver fx. Hans1978Jensen.
  • Minimum antal af tegn i et password er 8, men du skal bruge mindst 10 og gerne mere. Jo flere tegn du bruger, desto mere sikkert bliver dit password.
  • Bruger man udelukkende små bogstaver, vil det generelt tage 28 gange så lang tid at knække koden for hvert ekstra bogstav du tilføjer.
  • Du kan også ændre sværhedsgraden ved at bruge flere forskellige tegn.
  • Fx hvis du kun bruger små bogstaver og laver et password på 2 tegn, så vil der være 24 * 24 = 576 forskellige kombinationer. Tilføj muligheden for store bogstaver, så er det allerede 48 * 48 = 2.304 mulige kombinationer!
  • Sidst men ikke mindst kan du tilføje tal og tegn.
  •  

Der er 10 tal på et tastatur, og der er cirka 5 tegn/symboler der er brugbare til et password.

Det gør regnestykket til 63 * 63 = 3.969 mulige kombinationer. Det virker muligvis ikke som en voldsom stor forskel, men husk at passwordet stadig kun er på 2 tegn.

Når vi kommer op i 8 eller flere cifre er sandsynligheden for at kunne gætte dit password (hvis du ikke har valgt noget personligt) ekstrem lille. Intet menneske vil gide at bruge tiden, det vil tage at afprøve alle mulige koder for at få fat på dit login. Maskinerne begynder også at skulle bruge en del regnekraft.

Hackere bruger computerkraft til at knække kodeord, og derfor at det er vigtigt at øge sikkerheden i dit password.

Hvordan gør man et (sikkert) password let at huske?

Det er en god idé at tage udgangspunkt i noget man kan huske, men som ikke er information, der er lette at finde for hackere. Det er nemlig irriterende at skulle finde koden, hver gang du skal have en gæst på nettet eller lave internetdeling. Det kan fx være en linje fra en bog eller en sang, som du kan tage udgangspunkt i.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav en sætning af specialtegn

Fx We all live in a yellow submarine”. Denne linje fra den kendte Beatles sang kan blive til passwordet “W3&11in&yelLOW$ubMARINE”. Det behøver dog ikke at være så langt.

Metoden er at ændre bogstaverne i den oprindelige linje med tegn eller tal, som minder om det oprindelige eller på en sådan måde, at du stadig kan huske det. We=W3, A=&, første stavelser i ordene med flere stavelser er med småt, hvorefter resten bliver med stort.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav en sætning om til en talkode

Et andet huske-trick er at gøre en sætning til en talkode.

Med ovenstående eksempel kan vi tage antal bogstaver i hvert ord, og gemme det som et tal. Dvs. We=2, all=3 osv. Talkoden bliver således: 2342169. En random talkode, som kun du har en huskeregel til.