Sådan undgår du tøjkonflikter med barnet

Mange forældre oplever, hvordan det kan gå i hårdknude, når deres barn skal i tøjet. Men sådan behøver det ikke at være, siger mor og forfatter Malene Borum Pedersen, der bruger leg til at holde konflikterne på afstand.

Har du også oplevet, at det kan skabe konflikt, når dit barn skal i tøjet? 

Hvordan undgår man konflikter, når børnene skal i tøjet?

»Jeg vil gerne inspirere andre forældre til at bruge leg og fantasi noget mere i hverdagssituationer, som potentielt kan udvikle sig til konflikt. Det gælder også, når børnene skal i tøjet. I stedet for at det er en sur pligt at få presset fødderne ned gennem buksebenene, kan det blive til en sjov aktivitet, hvis man holder et positivt fokus og bruger fantasien som et fælles sprog. Det er i virkeligheden meget lidt, der skal til.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan du komme med eksempler?

»Strømperne er ofte noget af det, der driller, og som kan være irriterende at få på. Men strømpen kan hurtigt blive forvandlet til en god lille ven. Tag den på hånden og forvræng stemmen lidt: »Åh nej, kan foden ikke finde vej ud af buksebenet? Nu skal jeg hjælpe.« Hjælpesokken kan også være den, der har brug for hjælp, hvis barnet gerne vil selv: »Skal jeg mon på højre eller venstre fod? Viola, vil du ikke hjælpe mig?«

»Et andet eksempel, som vi har haft sjov med herhjemme, er, når vi fanger fisk i ærmet. Hvis trøjen vender med vrangen ud, så strææækker vi os så langt, vi kan, ned i ærmet og fisker, indtil der er bid i ærmekanten. Så trææækker vi fisken i land og får vendt trøjen rigtigt, så den kan komme over hovedet.«    

»Da mine piger var mindre, og vi skulle hurtigt ud ad døren om morgenen, havde vi en leg, der hed pølsemedaljen, inspireret af talemåden rosinen i pølseenden. Pølsemedaljen var selvfølgelig den, ingen ville have, og det betød faktisk, at rollerne blev byttet om. Pigerne var superhurtige til at få tøj på for at blive færdige først, og når de var klar, hjalp de mig. Vi lavede også et kampråb, og det var imponerende, så sjovt de havde det. I stedet for en sur start på dagen var der god energi og holdånd fra starten. Det lyder måske som det helt store setup hver morgen, men det var det ikke. Jeg sagde bare: Nu skal vi i flyverdragterne, hvem får guld, sølv og pølsemedaljen.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvorfor virker en legende tilgang?

»Fordi man møder børnene i øjenhøjde, og fordi der er en masse anerkendelse i at være sammen på en ligeværdig og respektfuld måde. Børn strutter af stolthed, når de har klaret at få tøjet på selv eller har hjulpet til med det. Samtidig opfylder vi børnenes behov for nærhed og samvær.«

Men er leg altid nok?

»Det er vigtigt, at vi som forældre er tydelige og sætter rammerne for, hvad det er, vi gerne vil have børnene til. Men inden for de rammer er der masser af plads til leg. Nogle gange kræver det en god portion tålmodighed, men man skal huske på, at den gode oplevelse lagrer sig. Har man fået vendt den potentielle konflikt, så bliver det fremover forbundet med noget godt at tage tøj på eller rydde op.«

Hvem bestemmer, hvilket tøj barnet skal have på?

»Jeg tænker, det handler om at spare på nej’erne og vælge sine kampe. Man kan sagtens give noget medbestemmelse, samtidig med at man er tydelig omkring, hvad der skal ske: »Det er koldt udenfor, så jeg vil gerne have, du tager lange ærmer og bukser på.« Men inden for den ramme kan der jo godt være 2 valgmuligheder. Hvis verden så bryder sammen, handler det om at anerkende sit barns frustration: »Ja, øv - jeg ville også ønske, det var varmt, så vi kunne tage shorts på, men det er det desværre ikke i dag.« Man får ikke autoritet ved at hæve stemmen og skælde ud. Det gør man ved at være tydelig og anerkendende.«

Om Malene Borum Pedersen:

Malene Borum Pedersen er aktuel med bogen Freddy og Fantasine på nullermandssafari, der er skrevet som inspiration til en nemmere og sjovere hverdag med børn og giver gode råd til at styre uden om konflikter, når dit barn skal have tøj på, børste tænder eller lignende. Malene er uddannet artdirector og stifter af fantasine.dk. Hun er kæreste med Dennis og mor til deres 3 piger. Bogen, som indeholder remser og lege til at undgå konfliktsituationer i forbindelse med for eksempel tandbørstning, putning og måltider, bygger på parrets egne erfaringer som småbørnsforældre. 

Læs mere om