Sådan tjekker du dig selv for testikelkræft

Ømhed, hævelse og en følelse af tyngde i pungen er blot nogle af de symptomer, du skal holde øje med, når det kommer til testikelkræft. Sammen med Jens Oluf Bruun Pedersen, der er overlæge og lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, guider Samvirke dig her til selvundersøgelse af testiklerne.
Testikelkræft. Illustration: Rikke Bisgaard

Danmark er et af de steder i verden, hvor flest får testikelkræft. Overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen fortæller, hvordan du selv kan være opmærksom på symptomer på sygdommen.

Testikelkræft rammer typisk unge mænd

Danmark er ét af de steder i verden, hvor flest mænd rammes af kræft i testiklerne. Årligt bliver cirka 300 danske mænd diagnosticeret, og særligt unge mænd i alderen 25 til 35 år er i risikogruppen. Kræft i testiklerne kan dog ramme mænd i alle aldre. 

Chancen for at få testikelkræft øges, hvis du tidligere har haft kræft i testiklerne, eller hvis sygdommen før er set i familien. Manglende nedsynkning af én eller begge testikler øger også risikoen.    

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær opmærksom på de forskellige symptomer

Forandringer i testiklerne vil i de fleste tilfælde føles som en lille knude eller en hævelse. En forstørret testikel er ikke nødvendigvis øm, men smerter kan være et tidligt tegn på, at noget er galt. For nogle mænd vil symptomerne opstå akut, mens andre vil opleve en gradvis udvikling.  

»Opdager man en forandring, skal man være vaks til at lade en erfaren læge undersøge den nærmere,« siger overlæge og lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen. Han understreger, at selv den mindste tvivl bør tages alvorligt.   

Andre symptomer på kræft i testiklerne er en følelse af tyngde i pungen, hårdhed, ændring i størrelse og facon, pludselig ophobning af væske i pungen samt ømhed i brystvævet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undersøg dit ”udstyr” i badet 

Varmt vand fra bruseren gør pungen blød og elastisk, så du lettere kan være systematisk i din undersøgelse. Derfor foreslår Jens Oluf Bruun Pedersen, at man udfører det jævnlige tjek af testiklerne som en del af sin rutine i badet.

  • Start med at lade pungen hvile i din hånd og mærk tyngden og størrelsen på testiklerne. Flyt eventuelt penis til side, så du bedre kan komme til. Dine testikler skal være så ens som muligt, men vær opmærksom på, at den ene testikel fra naturens side ofte er en smule større end den anden.
  • Brug begge hænder til at undersøge med. Følg testiklerne fra den ene ende til den anden ved blidt at nulre hver testikel mellem tommel- og pegefinger. 
  • Mærk efter ujævnheder i eller på overfladen af testiklerne og vær opmærksom på størrelsen, formen og følelsen i hver testikel. Dine testikler skal være faste og elastiske af konsistens, og undersøgelsen må ikke gøre ondt at udføre.  
  • Husk desuden også at tjekke bitestiklerne, som sidder oven på og bag testiklerne. Bitestiklerne har en lidt mindre fast substans end resten af pungen.
  • Vær opmærksom på, at blodårer, væv og sædens transportgange i testiklerne kan forveksles med knuder. Er du i tvivl, bør du altid søge læge.  

Hurtig opdagelse sikrer bedre chance for overlevelse

Ved at undersøge dig selv regelmæssigt kan du opdage eventuelle forandringer i testiklerne tidligt og dermed sikre en nemmere behandling. Tidlig opdagelse af sygdommen er medvirkende årsag til, at op mod 95 % i dag bliver helbredt for testikelkræft.

“Vi anbefaler, at man holder øje med sig selv og dermed sikrer, at der ikke er noget nyt eller noget, der har ændret sig,” siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Læs mere om