Sådan sikrer du dit trådløse netværk

Hackere kan bruge dit trådløse netværk til at begå kriminalitet. Heldigvis kan den slags for langt de fleste undgås, hvis man blot tager nogle simple forholdsregler, siger ekspert.
Kodeløs på computer

En måde at sikre sit trådløse internet, er ved at ændre fabrikspasswordet til et personligt password.

Netværksmisbrug er heldigvis ikke så hyppigt

Alle computerbrugere kender risikoen for virusangreb, men der kan også ske indbrud i private, trådløse netværk. Netværksindbrud sker heldigvis ikke så hyppigt som virusangreb, da hackeren skal være fysisk tæt nok på din router for at bryde ind på dit netforbindelse.  

”Den slags hackerangreb er ikke særlig udbredt. Ubudne gæster på netværket er typisk naboer, der vil have gratis netadgang.  Det er jo ikke ligesom at sidde og hacke computere med virus, hvilket man kan gøre fra hele verden. Her skal man være tæt på den, man gerne vil hacke, så man skal have en god grund til at angribe gennem et trådløst netværk,” siger Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. 

Sikring af wifi er relativ nemt

Hvis dit trådløse net ikke er ordentligt sikret, kan det dog i værste fald føre til misbrug af din internetforbindelse til kriminelle handlinger, som du kan få skylden for.

Er netværket ikke godt nok sikret, kan en hacker også indsamle og misbruge dine personlige oplysninger fra din netbank, e-mail og kreditkortnummer eller få adgang til filerne på din pc som private billeder og dokumenter gennem dit netværk. 

Ifølge Rasmus Theede er langt de feste moderne, private, trådløse netværk sikret godt nok til den private bruger, som ikke har mange kritiske informationer at skjule. Vil man alligevel se sit netværk efter i sømmene, har Rasmus Theede disse 10 forskellige anbefalinger:

1. Sørg for, at dit netværk er krypteret med WPA2 kryptering

Krypteringen og adgangskoder bør være slået til som standard, når du køber en router i dag, men det er altid en god ide at gå ind og sikre sig, at kryptering er aktiveret. Med WPA2-kryptering er langt de fleste privatpersoner godt sikret. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Lad vær med at kalde netværket noget personligt...

... der kan "afsløre", at netværket tilhører præcis dig. Langt de fleste routere kommer som standard i dag med et kodet navn, kaldet et SSID, af samme grund. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Udskift routerens fabrikspassword med en passwordsætning...

... som er let for dig at huske, men ikke er let at bryde. Den skal gerne være på mere end 15-20 tegn. Har du har lavet et sikkert password, er der ingen grund til at udskifte koden lige så tit, som du bør gøre på din computer. 

4. Brug netværkskabler fra routeren til din computer...

... hvis du vil sikre dig endnu bedre, når du går på nettet. Sluk også wifi-funktionen på routeren, hvis du ikke har brug for trådløst net. Det eliminerer faren for at blive hacket gennem det trådløse signal, og så sikrer det samtidigt den optimale netværkshastighed, som kan blive nedsat gennem trådløst netværk afhængig af din routers  placering i din bolig.

5. Udvælg MAC-adresser

Elektroniske enheder – pc’er, smartphones, tablets – har det, man kalder MAC-adresser, som er unikke for hver enhed. Man kan lave en begrænsning, så det kun er visse MAC-adresser eller enheder, man har godkendt, der kan få adgang til at logge på netværket. Det kan dog være en besværlig løsning, da gæster ikke kan komme på dit netværk, medmindre du får deres MAC-adresse og giver hver enkelt enhed lov til at logge på. Dygtige hackere vil også, ifølge Rasmus Theede, kunne forfalske MAC-adresser, så metoden er muligvis ikke besværet værd.

6. Mere avanceret router

Du kan også vælge at købe en router, som har en højere sikkerhedsgrad end standardroutere. Routere med en ekstra høj sikkerhed kommer for eksempel med ”intrusion prevention”, på dansk beskyttelse mod indtrængen, og er noget dyrere. Det er ikke noget, de fleste privatpersoner vil have behov for, vurderer Rasmus Theede, men muligheden er der.

7. Opdater routeren

Routere fungerer ligesom pc, smartphones og tablets på grund af den installerede software, altså programmer, som kan have sårbarheder og derfor skal opdateres fra tid til anden. Opdateringer sikrer, at sårbarheder bliver rettet, så hackere får sværere ved at udnytte dit netværk.  

8. Slå WPS fra

Wi-Fi Protected Setup er en teknologi, der gør, at man nemt kan tilslutte nye enheder, som pc’er, smartphones eller tablets, uden at skulle bruge kodeord. Funktionen har dog flere svagheder, der rent faktisk kan benyttes til at bryde ind i det trådløse netværk. Rasmus Theede anbefaler derfor at slå funktione fra. 

9. Brug 5Ghz netværket

De fleste moderne routere kan bruge 5GHz netværket, så hvis din computer og andre enheder med brug for netforbindelse kan gå på 5GHz-netværket, så brug udelukkende det. 5GHz har en kortere rækkevidde end 2,4 GHz netværket. Det vil ikke stoppe ihærdige ”Wifi-tyve” da signalet kan forstærkes, men det begrænser signalets rækkevidde, så potentielle hackere skal være endnu tættere på din router for at få adgang til netværket.   

10. Rod ikke for meget med din routers indstillinger

”Mange gange kommer folk faktisk galt af sted med sikkerheden på deres trådløse net, fordi de går ind og begynder at rode med indstillingerne på routeren uden først at have læst vejledningen, så de mangler den nødvendige tekniske viden,” siger Rasmus Theede.

Rasmus Theede anbefaler, at man tester sin netværkssikkerhed hos firmaet Gibson Research Corporation. Netværkstesten kan findes her.