Sådan sikrer du biodiversitet i haven

Drop giften i haven, vælg de rigtige blomster og drop græsslåningen på dele af græsplænen. Sådan lyder 3 af rådene, hvis du vil hjælpe biodiversiteten på vej i haven. Ann Berit Frostholm fra Danmarks Naturfredningsforening og professor Beate Strandberg fra Aarhus Universitet giver gode råd til, hvordan du indretter en have, der sprudler af liv.

Lad endeligt græsset vokse sig højt - det er med til at sikre, at insekter og sommerfugle har levesteder i din have. 

1: Drop græsslåningen

Lad plæneklipperen køre uden om dele af græsplænen, når du slår græs. Insekter, sommerfugle og bier trives bedre, når græsset har forskellige længder, og de trives endnu bedre, hvis du også sår lidt forskellige blomster og urter i plænen. Blandt andet foretrækker sommerfuglen at lægge sine æg i langt græs.

Drop derfor at slå græsset forskellige steder i haven. Lad så store områder af græsplænen som muligt være uslået, gerne områder på for eksempel 30 kvadratmeter. Optimalt set slår du kun græsset der 2 gange om året. 

I de områder, hvor du ikke slår græsset, lader du de blomstrende urter vokse frem. Du kan også selv så blomstrende urter som purløg, salvie og kløver. Blomstrende krydderurter tiltrækker sommerfugle og insekter som snyltehvepse og svirrefluer, hvis larver æder masser af bladlus. 

2: Drop giften og gødningen

Bruger du sprøjtegift til at fjerne ukrudt eller mælkebøtter, går det ud over biodiversiteten – også selvom du ikke sprøjter i hele haven. Sprøjtemidler kan sprede sig med vinden, og bare en minimal mængde af ukrudtsmiddel kan gøre det sværere for forskellige blomster at vokse frem, ligesom andre blomsterarter vil blomstre på helt andre tidspunkter end normalt. 

Brugen af gødning tilfører en masse næringsstoffer til jorden. Næringsstoffer er mad til planterne, men en lang række af de planter, der sikrer biodiversiteten, elsker en næringsfattig jord. Når du tilfører næring, giver du planter, der er glade for gødning,  magten, og i stedet for en have med en masse forskellige arter, ender du måske med kun at have ganske få planter og blomster, hvis du først begynder at gøde. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Sørg for blomster hele tiden

En have, der blomstrer fra det tidligere forår til det sene efterår, er ikke bare flot, den er også en magnet for bier, sommerfugle og andre småsværmende insekter. Gå gerne efter de nektarrige blomster. 

  • Blomster, der blomstrer i foråret: Aftenstjerne, blodribs, engkarse, syren og hyacint.
  • Blomster, der blomstrer i sommer og sensommer: Blåhat, dild, baldrian, lavendel, marguerit.
  • Blomster, der blomstrer i efteråret: Djævelsbid, sankthansurt.

Blomsterne skal, sammen med resten af havens planter såsom buske og træer, helst være hjemmehørende arter. Altså arter, der findes naturligt i Danmark. Du kan købe frøblandinger med hjemmehørende arter. 
 

Hvis du ingen have har… 

Har du ikke en have, så kan du sørge for, at dine indkøb er så bæredygtige som muligt. Økologisk dyrkning er godt for at undgå pesticider, og fraværet af pesticider betyder, at der er 30% flere arter på økomarker. Omvendt kan jordbundsmiljøet have det meget svært på økologisk dyrket jord, da der pløjes meget mere. Der er undersøgelser på vej, der kan vise mere om økologiens indvirkning på de jordlevende insekter. 
 

4: Efterlad kvas eller byg et instekthotel

Lad bare bunker af smågrene, sammenfejede blade og andet kvas ligge i haven. Insekter tiltrækkes af kvasbunkerne og har nu et sted at leve og finde føde. Også fugle og pindsvin elsker bunkerne af småkvas. Ser det for rodet ud for dit blik, så lav i stedet et insekthotel, hvor insekterne kan leve, overleve og overvintre. 

Se her, hvordan du kan bygge insekthoteller 

5: Lad riven stå og drop den bare jord

Der bør ikke være store bede eller andre områder med bar jord i din have. Sørg for, at der er plantedække over det hele. Det giver plads og levesteder til insekterne, og har du mange insekter, kommer der også flere af insektspiserne som fugle. 

Beate Strandberg anbefaler også, at du dropper at rive i jorden hele tiden. Hver gang du river eller skuffer i jorden, forstyrrer du de jordlevende insekter og ændrer deres habitat:

»Det kræver selvfølgelig en holdningsændring, hvor man skal vænne sig til, at hele haven ikke er perfekt. Du skal lære at elske de vilde hjørner i haven.«

6: Lad træerne stå

Har du gamle træer, så lad dem endeligt stå. Du skal heller ikke save de døde grene ned, hvis ikke de er i vejen eller udgør en risiko for at ramme dit hus, dit drivhus eller steder, hvor I opholder jer meget. Et gammelt træ tiltrækker insekter, svampe og måske endda fugle, der elsker at have reder i huler i træerne. 

Vælter træet eller skal det fældes, så lad en stor stamme ligge. Den tiltrækker masser af insekter. 

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening, Beate Strandberg fra Aarhus Universitet, Verdens Skove, Haveselskabet