Sådan overlever du 5:2–kuren

Kur er en dårlig idé, når du vil tabe dig, fordi kur ikke fører til varige ændringer i dine spisevaner. Hvis du alligevel føler det tvingende nødvendigt at følge 5:2-kuren for at sikre dig et vægttab op til for eksempel dit bryllup, er her nogle råd fra ernæringsrådgiver Per Brændgaard fra Work Skolen og Samvirkes brevkasse.

Det, du ikke må spise, kommer du til at fokusere ekstra meget på. Derfor bliver du måske mere frustreret end slank af at følge en fastekur.

Gør ikke kur til en vane

Selv om du har besluttet, at du må på kur for at tabe dig, så gør det til en engangsforeteelse. Det er veldokumenteret, at slankekure resulterer i, at vi på langt sigt tager på. Gennem en begrænset periode kan kroppen godt holde til en kur, men det bør ikke blive til et mønster.

Det er generelt uhensigtsmæssigt at ignorere sine behov, som man gør under en kur. Du lærer at ignorere din sult, der vokser til et vist niveau og så forsvinder, som da vi reelt havde knaphed på føde og var nødt til at ignorere sult. Men sulten er et vigtigt signal for kroppen på samme måde som mæthed.

En anden uhensigtsmæssig virkning er, at du lærer at forbinde bestemte fødevarer med skyld og skam og dermed får overdrevet fokus på den mad, du har besluttet dig for at undgå at spise. Den forbudsramte mad bliver efterhånden din hedeste drøm, og du får lyst til at tage revanche.

Læs også: 5 ting, du lige skal tænke over, før (endnu) en slankekur

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spis ikke løs, når fastedagen er overstået

5:2-kuren er en delvis fastekur. Kuren indebærer, at du spiser, som du plejer, 5 af ugens dage, men at du de 2 andre dage begrænser kalorieindtaget til 500 kcal, hvis du er kvinde, og 600 kcal, hvis du er mand.

Kuren gør det fristende at overspise de 5 af ugens dage, hvor du gerne må spise. Omvendt tvinges du til at ignorere din sult de 2 dage, du faster.

Vær opmærksom på, at du ikke kommer til at overspise de 5 dage, du må. Så taber du dig ikke, og du sætter din egen regulator for mæthed og sult ud af kraft, så det også på langt sigt bliver svært at holde vægten.

Læs også: 10 nøgne, nordiske kvinder: Til hverdag er maven bare deller

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Timing er vigtig

Vi holder typisk ikke til en kur mere end 12 uger, så det er klogt at time en 5:2-kur de sidste 12 uger op til dit bryllup (eller hvad du nu vil tabe dig til). Dermed er vægten presset maksimalt ned på selve bryllupsdagen, og du kan presse dig ned i kjolen eller jakkesættet og stadig være slank på bryllupsnatten og bryllupsrejsen.

Det er almindeligt, at der går et par uger, før du tager på igen. Men da er hvedebrødsdagene også overstået.

Spis sundt

Spis sundt både de 5 dage, du ikke faster, og de 2 dage, du faster. Spis hovedsagelig grøntsager og proteinrig mad for at få den største mæthedsvirkning per kalorie.

Forholdsvis meget protein i maden begrænser dit tab af muskelmasse og holder dermed forbrændingen oppe. Du kan basere din morgenmad på skyr, din frokost på salat med råkost og din aftensmad på kylling med grøntsager til.

De 2 dage om ugen, hvor du faster, kan du overveje at supplere med en multivitaminpille og en mineraltablet.

Spis fuldkorn og frugt de dage, du ikke faster

Der er ikke er plads til fuldkorn og frugt de dage, du faster og skal holde dig under 500 kcal eller 600 kcal. Spis derfor frugt og fuldkorn de 5 dage, hvor der er plads i regnskabet. På den måde kan du komme igennem kuren med mindst mulige gener for dit helbred, dit velbefindende og dine langsigtede spisevaner.