Sådan opbevarer du julemaden

Julen er fuld af mad, og tit står den lidt længe fremme, inden den pakkes væk. Samtidig er der særlige regler for, hvordan fed mad bør opbevares. Se her, hvordan du bør opbevare julemaden for at undgå at blive syg af madbakterier.
Julemad på juledug

Den rigtige opbevaring af julemaden er vigtig - både hvis du vil bruge resterne i dagene efter, og hvis du vil undgå maveonde.

Varm maden igennem

Ingen julefrokost uden lune retter - men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne. Hakket kød og fjerkræ bør varmes, så det har en temperatur i midten på 75 grader.

Flæskesteg og roastbeef indeholder i modsætning til hakket kød kun bakterier på overfladen af stegen, og derfor er det ikke nødvendigt med samme høje temperatur i midten, men vær sikker på, at overfladerne er godt stegt af.

Varm resterne ordentligt igennem

Skal du holde maden varm, skal den stadig være »rygende varm«, når den står på komfuret. Jo længere tid, maden skal stå, jo flere bakterier kommer der i maden, hvis du ikke holder den ordentlig varm. Bakterier i mad formerer sig hurtigt ved 45 grader.

Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal de ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt rester hurtigt på køl

Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet, fordi maden hurtigt opnår en temperatur, hvor bakterier trives bedst.

Hvis du vil gemme rester, bør retterne serveres i rækkefølge og sættes i køleskab, så snart maden er serveret for sidste gang.
Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold øje med temperaturen i køleskabet

Letfordærvelige fødevarer som kød, pålæg og middags- og frokostretter bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 ºC, fordi de fleste bakterier ikke kan vokse, når temperaturen er 5 ºC eller derunder.

Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til den megen mad, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Der er ting, der ikke nødvendigvis skal opbevares på køl. Det er fx konservesdåser, øl, sodavand, frugt og grøntsager.

Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når julefrokosten eller julemiddagen tilberedes, skal råvarerne holdes adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk eller æg over på mad, som spises uden at blive varmet yderligere op.

Opbevar maden i den rigtige emballage

Fødevarer bør opbevares i emballage, som er beregnet til formålet, selv om det kan være fristende at bruge den store boks fra en liter is til sovsen fra flæskestegen, som stadig står lun på komfuret.

Emballagen er udviklet til en bestemt fødevaretype, og for eksempel kan yoghurtbægre blive meget sprøde, hvis de kommer i fryseren, ligesom fede fødevarer (mad, der for eksempel indeholder en stor mængde olie eller fløde) kan optage stoffer fra en emballagetype, der ikke er egnet til fed mad.

Brug derfor kun isboksen til is, yoghurtbægret til rene mejeriprodukter, og put andre madvarer i emballage egnet til formålet.