Sådan laver du et sikkert password

ER DER NYE RETNINGSOLINJER? Drop navnet på hunden, kæresten eller din egen fødselsdato, hvis du vil have et password, der er sikkert. Du bør heller ikke bruge samme kodeord til alle ting, når du bruger computeren eller internettet.
Sikkert internet

Kombiner dig frem - og brug lange password. Så bliver din færden på nettet mere sikker.

Du bliver spurgt om passwords flere gange om dagen. Både når du skal bruge telefonen, logge ind på computeren, hente webmails eller bare bevæger dig rundt på internettet. Samtidig oplever flere og flere danskere, at robotter eller hackere forsøger at opsnuse et password, så der er fri adgang til enten computer eller email.

Her er 5 gode råd til, hvordan du kan sikre dig selv.

1: Vælg ikke de typiske kodeord

Vi har en forkærlighed for ord, der er nemme at huske. 23 procent vælger børnenes navne, 18 procent kærestens navn og 10 procent kæledyrets navn, viser en undersøgelse lavet for TDC.

Drop også kodeord som: hemmelig, secret, 1234 eller 0000, som er gennemskuelige kombinationer. Drop også ord, der umiddelbart findes i en ordbog. Hackere sætter nemlig computere op til at forsøge at dit kodeord med ord fra ordbogen ét efter ét.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2: Gør dit kodeord langt

Lange kodeord yder bedre beskyttelse end korte kode. De tager længere tid at gætte, og der er flere kombinationer, jo længere et kodeord er.

Bruger du kun små bogstaver i dit kodeord, vil et password på 3 tegn tage 0,02 sekund at bryde. Er dit kodeord i stedet på 8 små bogstaver, vil det tage 2,4 dage for en computer at finde dit kodeord.

Kan du finde et kodeord på 11 små bogstaver, vil det tage en computer omkring 116 år at bryde din kode.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Brug tegn, tal og store bogstaver

Jo flere kombinationsmuligheder, jo bedre. Du kan beskytte dig selv endnu bedre, hvis du bruger både store og små bogstaver, tegn og tal i din adgangskode.

En kode med 3 karakterer vil tage 0,9 sekund at knække, 8 karakterer vil tage 210 år og kan du blande bogstaver, tal og tegn helt op til 11 karakterer viser udregninger, at det vil tage computere 180.365.000 år at bryde din kode.

Erstat for eksempel bogstavet o med 0 eller @, erstat l med 1, g med 9 og lignende.

Brug en sang, et digt eller et favoritcitat, når du danner din kode. Koden: 1befiB,10gsJ er dannet ud fra en linje i en julesang; »Et barn er født i Betlehem, thi glæder sig Jerusalem.« Tegnene i koden henvises til første bogstav i hvert ord, og Et er erstattet med 1, der er sat komma i sætningen og thi er byttet ud med 10.

4: Skriv aldrig koden ned

Du bør ikke skrive din adgangskode eller dit password ned – hverken på computeren, ved siden af computeren eller i et dokument på computeren. Er der indbrud, får tyven nemt adgang til dine koder.

Lav en kode, du kan huske.

5: Brug forskellige kodeord

Brug aldrig det samme kodeord mange steder. Har en hacker først fået adgang med ét bestemt kodeord, vil vedkommende også forsøge andre steder. Så brug ikke det samme kodeord til både netbank, webmail, adgang til computeren, til biblioteket eller et helt fjerde sted.