Sådan lærer du at tale din partners kærlighedssprog

Ved du, at der findes 5 kærlighedssprog? Det er 5 forskellige måder at udtrykke og modtage kærlighed på. Kan du sprogene, kan du forhindre mange misforståelser. Parrådgiver og coach Katrine Fagerholt gør dig klogere på de 5 sprog her.

De 5 kærlighedssprog

Anerkendende ord: ”Hvor ser du godt ud” eller ”Hvor er det dejligt, at du har taget opvasken.” For den, der taler dette kærlighedssprog, betyder ord alt. Du kan vise din kærlighed på alle mulige måder, men hvis du ikke siger det med ord, kommer tvivlen nemt krybende – ”Elsker hun mig mon, når hun aldrig siger det?” 

De anerkendende ord kan også være i form af opmuntring. Hvis din partner har dette kærlighedssprog og gerne vil begynde at løbe, så vil han eller hun opfatte din støtte til løbeturen som en kærlighedserklæring og føle sig elsket og set. 

Tid til hinanden: Du har brug for at være fysisk til stede med din partner. Måske nyder du at sidde tæt sammen og få en god snak. 10-20 minutters udelt opmærksomhed og øjenkontakt – så føler du dig værdsat. Kør en tur ud i det blå, eller gå en tur. Det er ikke så vigtigt, hvad I laver, bare I er sammen. Så føler du dig elsket. 

At få gaver: Er gaver dit foretrukne kærlighedssprog, er det vigtigt, at din partner viser dig, at han eller hun har tænkt på dig. Måske har din kæreste været i byen og fundet lige præcis den bog i antikvariatet, som du elskede som barn. Den koster kun 20 kroner, men for dig er det en værdifuld gave og den ultimative kærlighedserklæring. 

Det er omsorgen og det, at din kæreste har tænkt på dig, der får dig til at føle dig elsket og værdsat. 

Fysisk nærhed: Det kan være seksuelt, men det kan også være at få et knus eller at gå med hinanden i hånden. Det at blive set sammen offentligt kan betyde noget for den, der har fysisk nærhed som sit kærlighedssprog. Derfor kan et lille klem på skulderen til et middagsselskab være nok til, at du eller din partner føler sig set og elsket. Massage eller et uventet kys gør lykke. 

Tjenester: For mange af os er de huslige pligter bare noget, der skal overstås, men hvis tjenester er dit kærlighedssprog, så ligger du masser af kærlighed i at passe huset og haven. Det er dit bidrag til parforholdet. Du hører det ikke, når din partner siger, at han eller hun elsker dig, men hvis vedkommende har vasket gulvet eller stablet brændet ved skuret, så føler du dig set og elsket. 

Husk derfor at påskønne, at vasketøjet er blevet ordnet og vinduerne pudset. Det er så nemt at tage det for givet, men det kan være den ultimative kærlighedserklæring fra din partner. 

Katrine Fagerholt har skrevet en e-bog om de 5 kærlighedssprog, som du kan downloade gratis på hendes hjemmeside www.ditparforhold.dk

 

Vi taler det sprog, vi selv foretrækker

Der findes 5 forskellige kærlighedssprog, men for de fleste mennesker gælder det, at vi foretrækker 1 eller 2 af dem. De er vores primære kærlighedssprog, og de fleste vil vise deres kærlighed til andre mennesker på den måde, de selv foretrækker at modtage kærlighed på.

Så hvis din kæreste elsker at finde på små sjove og personlige gaver til dig, så er det sikkert, fordi vedkommende har det at få gaver som sit eget personlige kærlighedssprog. 

En personlig gave er en måde at vise dig kærlighed på, og din partner vil helt sikkert føle sig elsket og værdsat, når du forærer ham eller hende den hjerteformede sten, du fandt på stranden, da du gik tur. Mere elsket, end hvis du sagde: ”Jeg elsker dig” til din kæreste. 

Et par - 2 sprog

Du kan sagtens danne par med et menneske, der taler et andet kærlighedssprog end dig, hvis du forstår sproget.

Er du derimod ikke bevidst om, at din partner har et andet kærlighedssprog end dig, kan det dog være svært, fordi vi nemt kommer til at føle os oversete og usikre, når vi ikke bekræftes på den måde, vi har brug for. 

Hvis du nyder at sidde tæt sammen med din kæreste i sofaen, så føler du dig nemt overset og ikke elsket, når han laver højbede i haven i stedet. Men måske er hans kærlighedssprog at gøre tjenester. Højbedet er den ultimative kærlighedserklæring fra ham til dig, men du ser det som tid væk fra dig og føler dig ikke elsket. 

Gå på opdagelse  

Kender du ikke dit eget kærlighedssprog, må du gå på opdagelse. Overvej, hvad der gør dig rigtig glad. I hvilke situationer føler du dig elsket og værdsat? Er det, når din kæreste giver dig et knus? Når han eller hun siger noget bestemt til dig? Eller når kæresten har klaret opvasken efter maden?

Tal med din partner om, hvilket sprog vedkommende foretrækker, og observer, hvad der gør din kæreste glad. Er det, når du svinger støvsugeren, eller er det, når I går tur hånd i hånd i skoven? 

Tal med hinanden

Det kan være en god øvelse at tænke lidt over hvert sprog og så placere dem på en skala fra 1 til 10. Det giver et hurtigt overblik over, hvilket sprog der er dit foretrukne. 

Katrine Fagerholt pointerer, at det er vigtigt, at vi dropper gættelegene og taler om tingene. Når vi gør det, bliver vores forhold endnu mere fantastisk, og vi kan give slip på følelsen af ikke at være elsket. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #parforhold og #kærlighed