Sådan holder du sommerferie med en teenager

Når det er sommer med fri fra skole og masser af tid, kan forældre til teenagere blive godt frustrerede. Ofte har unge og gamle ikke de samme forestillinger om, hvad al den fritid skal bruges til. Samvirke har snakket med Lone Tykgaard Husted fra ungdomsliv.dk, der her giver 5 gode råd til de unges forældre.

Mange forældre synes, at de alt for sjældent får en ordentlig fortrolig snak med deres teenagere. Men forældrene sidder tit fast i en opfattelse af, at man for at snakke sammen skal sidde og kigge hinanden i øjnene. Måske skal de gøre lidt op med den forestilling. For tingene har rykket sig, og for de unge er der intet mærkeligt i, at moren eller faren snakker til deres ryg, mens de spiller computer eller er på mobil. De kan godt både snakke og lytte efter, selvom de sidder med ryggen til. 

1: Husk at snakke om hinandens forventninger

Mange forældre forestiller sig, at nu hvor det er sommer med masser af tid, skal familien hygge sig og se meget til hinanden. Men hvis den unge har en drøm om at være længe oppe, sove hele formiddagen og ellers tilbringe resten tiden på de sociale medier, kan det kan give nogle kolossale problemer, hvor forældrene kan blive svært skuffede, fordi de faktisk ikke ser deres unge mennesker. 

Derfor er det vigtigt at få snakket om hinandens forventninger, og hvad man skal lave sammen. Hvis man ikke tager den snak, kan det let ende i verbale slåskampe og uenigheder. Og snakken skal tages, inden man for eksempel tager på ferie. Ellers kan det spolere ferien og give en dårlig stemning, og man kan blive så frustreret, at man kommer til at sige en hel masse, som man godt ved, at man aldrig skulle have sagt.

Forældre går for meget efter, hvad børnene vil

Hvad man kan blive enige om, er en forhandling, hvor begge parter må give sig, så alle føler, at der også er taget højde for deres ønsker. Her oplever jeg ofte, at forældre generelt er meget dårlige til at italesætte deres egne behov og alt for meget går efter, hvad børnene vil. Og hvis forældrene for eksempel leger tjenere hele ferien, ender de sandsynligvis med at blive frustrerede, fordi de ikke får den ferie, de havde forestillet sig. Og de frustrationer skal nok komme ud på en eller anden måde, og så har vi den dårlige stemning alligevel.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2: Lær at leve med, at du nogle gange skal snakke til en ryg

Mange forældre synes, at de alt for sjældent får en ordentlig fortrolig snak med deres teenagere. Men forældrene sidder tit fast i en opfattelse af, at man for at snakke sammen skal sidde og kigge hinanden i øjnene. Måske skal de gøre lidt op med den forestilling. For tingene har rykket sig, og for de unge er der intet mærkeligt i, at moren eller faren snakker til deres ryg, mens de spiller computer. De kan godt både snakke og lytte efter, selvom de sidder med ryggen til. 

Og så skal forældre huske at gribe chancen til en fortrolig snak, når lejligheden giver sig. Den kan opstå på tomandshånd, mens man er undervejs i bil eller i gang med at ordne noget praktisk sammen. Sådan en chance for fortrolighed kan ikke planlægges eller arrangeres.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Hold fast i dine værdier

Som forældre skal vi være helt klare i spyttet på, hvad der er vores værdier. Det må vi ikke gå på kompromis med. Det er der, hvor vi bliver troværdige, dér, hvor vi viser de unge, hvilke mennesker vi er. Men selvom det er vigtigt, at forældrene står ved deres egne værdier, skal det alligevel være en dialog. Og husk på, at selvom de ruller med øjnene, så lytter de alligevel.  

4: Mange udladninger stikker heldigvis ikke så dybt

Det er en god idé at huske sig selv på, at selvom teenagere fortæller deres forældre, at de er dødssyge eller det, der er værre, så stikker det sandsynligvis ikke så dybt. Langt de fleste vil være parate til at forsvare deres familie, når de er ude blandt fremmede. 

5: Vælg dine konflikter med omhu og få en bedre sommer

Det er let at komme op ’at slås’ med en teenager, der ikke rydder op på sit værelse eller går i de samme bukser hele tiden. Men det er en god idé – i hvert fald på ferien – at vælge sine kampe med omhu og se igennem fingre med lidt mere, end man plejer. For hvis man vælger at tage alle kampene, bliver det bestemt ikke sjovt. 

Læs mere om