Sådan finder og genkender du rav

Efterårets storme rusker op i havbunden og sender ravstykker op på kysten. Inde i ravet gemmer sig glimt af en ældgammel fortid. Samvirke guider dig til, hvordan du finder og genkender rav
Ravklump holdes mellem to fingre

Der er størst chance for at finde rav i vinterhalvåret langs hele Danmarks kystlinje, men der er mest rav langs den jyske vestkyst og Vendsyssels østkyst på grund af kraftige vinde og høje bølger.

Sådan finder du rav

  • Du kan finde rav hele året, men der er størst chance i vinterhalvåret
  • Ravet befinder sig på hele Danmarks kystlinje, men der er mest langs den jyske vestkyst og Vendsyssels østkyst på grund af kraftige vinde og høje bølger
  • Hold øje med måger, der dykker ned for at finde føde i samlingerne af tang og skaller, hvor ravet ofte gemmer sig
  • Chancen for at finde rav er størst om morgenen, inden andre ravjægere finder guldet

Sådan ved du, det er rav

  • Rav er lettere end sten og har en hul klang, hvis du slår det mod tænderne
  • Test ravet i et glas saltvand. Opløs ca. 16 gram salt pr. dl vand og læg det formodede ravstykke i vandet. Hvis det synker, er det nok sten, men hvis det flyder, er du måske heldig, at det er rav.

Hvad er rav?

Rav er forstenet harpiks, som kommer fra nåletræer og løvtræer. Harpiksen dryppede ned i skovbunden for 30-50 millioner år siden, og fra skovbunden er ravet blevet transporteret omkring af hav og is fra istiden. Der findes 150 typer rav, og de varierer i farve normalt fra vandklar gullig til rødlig brun, men der eksisterer også hvidt rav og rav med blåligt, lilla og grønt skær.

Der er en lille økonomisk gevinst på rav uden dyr eller planter

Ravpriserne svinger med udbud og efterspørgsel. I 2014 og 2015 var ravpriserne historisk høje, fordi kineserne pludselig fik øjnene op for den gyldne harpiks. Ravpriserne var på niveau med guldpriser for 8 karat, og man kunne ifølge vurderingsekspert Inge-Lise Berg fra Lauritz få op til 100 kroner per gram. Nu vurderer hun, at prisen er 4-5 kroner per gram.

"Jeg føler mig som Indiana Jones bag et skrivebord. Jeg sidder der med den vildeste action, og alligevel er min krop og puls helt i ro. At se det øjeblik, hvor en myre er ved at slå en anden myre ihjel, eller en blomst, der er ved at springe ud, er som at rejse i tid," siger Anders Damgaard, formand for "den Danske Ravklub", som har en samling på 1600 biller i rav.  

Stigende interesse for at finde rav

Formand for den Danske Ravklub, 30-årige Anders Damgaard, har bemærket, at interessen for rav er stigende, og det, mener han, skyldes flere forskellige begivenheder. Murens fald i 1989 åbnede for det baltiske ravmarked. Nu blev det pludselig muligt at transportere ravet til Norden. Baltisk rav findes i store miner i blandt andet Rusland og Litauen, og 80 procent af det rav, vi kender, er baltisk. Før murens fald var rav et dyrere og mere sjældent materiale, og rav med insekter var helt ekstraordinært. I 1993 havde Jurassic Park premiere, og der fik folk øjnene op for fossiler. Det gav skub i forståelsen af den verden, som ravet giver adgang til. Inden for de seneste år har ravlygten vundet indpas: en UV-lygte, som får rav til at lyse op i mørke, så ravjægere kan gå på jagt om natten.

»Der er kommet en ny gruppe af yngre mennesker, der interesserer sig for rav. Unge fyre fra vestkysten i 20’erne, og også lidt ældre fyre i 30’erne og 40’erne,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fossiler i rav fortæller om en fjern fortid

Anders Damgaard har selv en mission:

»Ravet skal ud af bedstemors smykkeskrin, for det er noget af det mest aktuelle forskningsmateriale, vi har i dag,« fortæller han.

Fossilerne i ravet fortæller om en fjern fortid, som afslører årstider, fastfrosne fødsler og økosystemer.

»Én ting, som er meget aktuel i dag, er klima. Hvilket klima havde vi før, og hvilket klima har vi i dag? I ravet kan vi se, at det har været et subtropisk miljø, der har været omkring den baltiske ravskov for omkring 45 millioner år siden, fordi insekterne inde i ravet er nogle, der primært lever i Asien og i varmere tempererede områder i dag.«

Alene i år har Anders Damgaard fundet over 20 nye billearter i rav. Han opkalder de nye arter efter berømte danskere. Tidligere på året kaldte han en 98 millioner år gammel bille fundet i burmesisk rav for Ghita Nørby. Også afdøde Benny Andersen har fået en bille opkaldt efter sig, og Anders Leth Damgaard var en tur forbi forfatteren kort før hans død for at vise ham ravklumpen, som er 45 millioner år gammel.

Grebet af en budkrig

Anders Damgaard fik øjnene op for rav, da han gik i 2.g. Han begyndte at kigge på auktionssider, og her åbnede sig en verden af eksotiske markedspladser fuld af mammutter, dinosaurer, ædelsten og meteoritter. Han blev grebet af en budkrig, og købte sit første stykke rav for hele sin SU. Hans daværende biologilærer viste ham, hvad der var spændende ved ravet. I årene efter gymnasiet holdt de kontakten, og mødtes flere gange om måneden. Anders byggede sit eget mikroskop til at undersøge ravet. Han fik en stor viden om livet inde i ravet, samtidig med at han blev formand for den Danske Ravklub og oprettede facebookgruppen amber-inclusions.dk, hvor raventusiaster fra hele verden kan dele deres viden.

»Takket være Facebook kan selv den fattige ravminearbejder komme i kontakt med den største nørd. Så derigennem kan jeg købe det, studere det og arbejde med det,« siger Anders Damgaard.

Læs mere om