Sådan får du artige julebørn og deltagende juleteenagere

Her er en guide til at forventningsafstemme inden juleaften og lave en plan, så du som forælder kan styre uden om de situationer, der giver sure børn.

»Gør dig klart, at børnenes forventningsglæde er helt vild stor juleaften. Kan de måske få lov at åbne en gave hver, når de har spist? Udvælg en gave, der er en halv times leg i. Det tager toppen af børnenes uro,« siger coach og parrådgiver Katrine Fagerholt.

»Meld ud til børnene hvad planen for juleaften er. Det er altid rart for et barn at vide, hvad der skal ske, så de ved, hvad rammerne er. Så har I allerede mindsket risikoen for nogle konflikter,« siger Katrine Fagerhold.

Hvem skal der tages særligt hensyn til?

Det er også en god idé at tænke over, hvem der har brug for, at der bliver taget særlige hensyn til dem ud over børnene. Hvad med gamle tante Oda, der holder så meget af fred, ro og salmerne, hvordan sørger vi for, at hun også får en god juleaften? 

»Tænk også over, om dine børn har brug for noget særligt. Ofte kan der være meget tryk på en hel juleaftensdag, og måske er det en god idé at prioritere at sætte sig ind en halv time og læse en bog i ro og fred, hvis dit barn har brug for at komme ned i gear,« siger Katrine Fagerholt.

Tegn julen med børnene

Det er en god idé at involvere børnene og teenagerne, så de også får mulighed for at sige, hvad de ønsker sig, der skal ske juleaften. De skal ikke bestemme alting, men måske er deres hyggeligste juleminde, da I allesammen løb gennem huset og sang Nu er det jul igen, eller måske ønsker de at være med til at lave konfekt om eftermiddagen. 

»Hvis de også får et eller andet opfyldt, så føler de sig inddraget og lyttet til,« siger Katrine Fagerholt. 

Når I har lavet en plan for julen, er det vigtigt at dele den med børnene og teenagerne, så de ved, hvad der skal ske.

Katrine Fagerholt er parrådgiver og Prep-underviser

PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program og er et pædagogisk kursus, der giver konkrete redskaber til kommunikation og konflikthåndtering til par. PREP-konceptet er baseret på mere end 30 års forskning.

Eventuelt kan I tegne aftenens program, for børn kan godt have svært ved at huske, hvad der skal ske en hel dag, og det kan give ro på, at de kan gå over og se på tegningen, at nu skal vi snart se Disney, og bagefter må de få en gave.

Sig tak

De aller artigste julebørn flår ikke papiret af gaverne, og så husker de at sige tak. 

»Det er jo et holdningsspørgsmål, om man synes, det er vigtigt, at ens børn lærer at sige tak. Jeg synes, det er en vigtig egenskab at give sine børn. Og for rigtig mange er det en vigtig del af det at give, at man modtager et tak. Hvis det er svært for barnet at sige tak, kan man jo hjælpe dem og sige: Jeg hjælper dig lige med at sige tak, og så siger man selv tak til den, der har givet,« siger Katrine Fagerholt.

Se, hvad vi ellers skriver om: #jul, #teenager, #julegaver og #opdragelse