Sådan byder du gæster på middag uden besvær

Læs tips til det perfekte sammenskudsgilde fra kokken Gry Sara Windelev, der har hentet inspiration til sammenskudsgilder fra middage i Sydeuropa og Østen, hvor stemningen er i top. Samme stemning kan man skabe ved et sammenskudsgilde, uden at man alene skal knække nakken på en hel masse madlavning til mange.

Del opgaverne ud og gør det lettere at have gæster

Sammenskudsgildet er skabt til at undgå stress hos værtsfamilien. Er du vært, skal du huske at dele opgaverne ud. 

Lad et par eller en gæst stille med forretten, en anden med hovedret og en tredje med dessert. Du kan selv koordinere, dække bord og sørge for pladser omkring bordet.


Der skal være en tovholder


En person skal være tovholder, når der er sammenskudsgilde. Hvis 30 forældrepar i en skoleklasse holder sammenskudsgilde, kan der nemt komme mange versioner af kyllingelår, frikadeller eller kartoffelsalat, hvis der ikke er nogen til at koordinere. 

Få opskrifter til en forårsmenu til 10 personer her.

Ved mindre sammenskudsgilder bliver middagen mest harmonisk, når én person har overblikket.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)


Tænk på et tema


Man bliver næsten mere kreativ, hvis der er sat en ramme for, hvad man skal tage med til et sammenskudsgilde. Et tema kan være:

  • Mad fra 1980’erne eller en anden historisk periode 
  • Vegetarmad 
  • Kalorielet mad 
  • Fransk mad eller mad fra et andet afgrænset geografisk område 
  • Restemad
(Artiklen fortsætter efter annoncen)


Vær enige om præmisserne


Nogle kan ikke lide fisk, nogle spiser ikke sukker, mælk, gluten eller svinekød. Det kan være en god idé at understrege, at hver deltager selv skal henvende sig til tovholderen, hvis vedkommende undgår særlige fødevarer. 

Få opskrifter til en efterårsmenu til 10 personer her.

Aftal eventuelt, at glutenallergikeren selv bager et glutenfrit brød og tager med, og at der er en smutvej til den, der ikke spiser mad med mælk, sukker eller svinekød, hvis det er et problem. 

Alle skal ikke nødvendigvis være sukkerfri, fordi en i selskabet er, men det er godt med tovholderens overblik, så der er alternativer.


Lav små portioner


Tænk lidt i tapas-baner, når du skal beregne, hvor meget mad der skal laves. Madspild er der ingen, der bliver glade for, og det er en god idé at moderere portionerne. 

Hvis I er 30, skal du kun lave en ret til 12. Hvis I er 12, skal du kun lave en ret til 8. Tænk altid i mindre portioner, end I er mennesker til. 

De fleste vil gerne smage på så meget som muligt og tager tilsvarende små portioner, så der skal nok være mad nok til alle.


Glem den fine opdækning


Det vigtige ved sammenskudsgildet er ikke, at det musselmalede skal vises frem, og at alle sidder fint omkring et stort, veldækket spisebord.

Det kan man selvfølgelig godt, men måske fører høje ambitioner bare præstationsangst med sig, så man udskyder mødet med venner og bekendte over et fælles måltid, og det er næsten synd.

I kan sidde på et tæppe i parken, på skamler ved spredte, små borde, stå op i køkkenet eller tage plads om havebordet til et sammenskudsgilde.

Det behøvere ikke vare mange timer at have gæster 

Du behøver heller ikke at tænke på, at dagen derpå helst skal være fri for arbejde, så du kan hvile ud.

Et sammenskudsgilde behøver ikke at vare mere end et par timer. I kan begynde klokken 6 og slutteklokken 8, så børnene kan komme hjem og blive puttet, og alle er friske næste dag.


Del ud af resterne


Når I er færdige med at spise og skal rydde op, inden I går hver til sit, er det en god idé at dele ud af resterne, sådan at I undgår madspild.


På den måde har alle indhold til næste dags madpakker eller måske endda til aftensmaden dagen derpå.

Kilde: Gry Sara Windelev, forfatter af bogen Sammenskudsgildet 

Læs mere om