Sådan bryder du dine vaner

Alle mennesker har vaner; vi kan ikke fungere uden dem. De giver os en følelse af tryghed og sætter vores liv i system, men vaner kan også stå i vejen for vores trivsel og succes. Samvirke har talt med Torben Wiese, dobbelt bestsellerforfatter, foredragsholder og grundlægger af Habitmanager.com, for at få gode råd til, hvordan vi bryder dårlige vaner og påbegynder nye, gode vaner

Det er ikke umuligt hverken at bryde en vane eller at starte en ny.

Hjernen belønner os for at gentage

”Vores hjerne blev designet for 100.000 år siden, og dengang var det direkte overlevelsesfremmende at gøre, hvad man plejede,” forklarer Torben Wiese. ”Hjernen belønner os derfor for at gentage det samme, men vores samfund i dag er ikke indrettet efter at sidde fast. Vi skal hele tiden udvikle os og tænke nyt både på arbejdet og derhjemme. Derfor er det vigtigt, at vi lærer at tage styringen, når det kommer til vores vaner.”

Grunden til, at det kan være svært at bryde en vane, er, at hjernen presser os til at gøre det trygge og vante, som ikke er forbundet med for mange risici, men ifølge Torben Wiese er det ikke umuligt hverken at bryde en vane eller at starte en ny.

5 konkrete råd til at slippe dårlige vaner og påbegynde nye gode

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

1) Fokusér på målet

Mange vil gerne bryde vanen med at spise kage, fordi de ønsker at tabe sig. Men hjernen reagerer ikke særlig godt på tanken ’jeg vil tabe mig’. Hav i stedet fokus på målet eller motivet, altså på hvorfor du gerne vil tabe dig. Måske handler det om, at du gerne vil være sundere, så du har mere energi til at lege med dine børn. At tabe sig er hovedmålet, men at lege med dine børn er vanebrydermålet, som er det, der faktisk motiverer dig til at ændre på din vane. Hav målet i tankerne, og visualisér det, når eftermiddagskagen bliver stillet frem. Det samme gælder, hvis du gerne vil starte en ny vane, f.eks. at smile mere på dit arbejde. Find igen frem til vanebrydermålet. Hvorfor vil du gerne smile mere?

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2) Undgå hjulpne ændringer

Kan man have en dårlig vane, der ikke er problematisk? Ja, da. Måske har du en vane med at stå sent op om morgenen, og det er fint, hvis det passer til din daglige rutine. Men ting ændrer sig, og det er ikke sikkert, at din vane er hensigtsmæssig, hvis du får nyt arbejde.

Vi er nødt til hele tiden at se kritisk på vores vaner, så de ikke bliver så fastgroede, at vi bliver tvunget ud i en hjulpet ændring, når det er gået galt: Når du er blevet fyret for at komme for sent, når du har taget 20 kilo på, fordi du har spist kage dagligt. Når du foretager en frivillig ændring, før det er for sent, er der større chance for, at du bevarer jobbet, parforholdet, vægten. Det kræver, at du løbende kigger på dine vaner og vurderer, om de stadig er hensigtsmæssige i forhold til den situation, du er i nu.

3) Hold op med at tænke på vaner som gode eller dårlige

Hjernen kan godt lide at gentage, så alle vaner føles gode. Tænk i stedet på dine vaner som enten værdifulde eller begrænsende. Får vanen dig tættere på eller længere fra dit mål og dine drømme? Det kan være en sovepude at tænke: ’Jeg har en dårlig vane med at sidde på Facebook’.

Vurdér, om din vane hjælper dig til at opnå dine mål og dit drømmeliv eller ej. Hvis du har et ønske om at være mere nærværende derhjemme, vil mange timer foran skærmen da få dig tættere eller længere væk fra det mål? Er vanen da værdifuld eller begrænsende for dig? Denne tankeændring vil hjælpe til at holde fokus på, hvad der er vigtigt for dig, og på, hvorfor du gør, som du gør.

4) Store succeser bygger på mange små

Uanset om du vil påbegynde en vane eller bryde én, så gør det simpelt for dig selv og start med det mindste, du kan gøre i dag. Mange tænker: ”Nu vil jeg aldrig komme for sent igen”, men hvis du er for ambitiøs, er der en risiko for, at du falder i og mister modet. Tænk over, hvad dit mål er, f.eks. at få mere energi.

Hvad er så det mindste, du kan gøre netop i dag for at opnå det? Ikke at løbe 5 km 3 gange dagligt, men måske at gå en lille tur med hunden. Hvad er så det mindste, du kan gøre dagen efter? Måske at gå en lidt længere tur. Store succeser bygger på mange små, så bliv ved med at gøre små ting, indtil det bliver en vane at bevæge dig hver dag.

5) Vær tålmodig og god ved dig selv

Vær din egen støtte. Det nytter ikke noget at være hård ved dig selv, hvis du falder tilbage i gamle vaner. Motivér dig selv, og hjælp dig selv til at huske din nye vane eller at bryde din gamle. Sæt post-it’s på køleskabet, skriv en note i din Outlook, sæt en alarm, bed andre om at minde dig om det (uden at fralægge dig ansvaret), sæt en snor om fingeren.

Vanebrydning er en vedvarende proces, som kræver fokus. Får du tilbagefald, så kom op på hesten igen – indsatsen, du har gjort, gælder stadig.