Sådan undgår du at fare vild i skoven

Samvirke guider dig ind og ud af skoven, så du ikke ender som lille Holger fra Nordjylland.
  • Bliv på stien. Hvis du holder dig til de markerede ruter, er der stor sandsynlighed for, at du ikke farer vild, og at du kommer lige så let ud som ind i skoven.
  • Find fixpunkter. Se dig om efter fixpunkter, du kan bruge, når du skal finde tilbage og ud af skoven. Måske ligger der en sandbunke, et væltet træ, der ligner et bestemt dyr eller en bæk, der løber under stien. Du kan også lave dine egne fixpunkter med eksempelvis små hvide sten. Eller bruge en gåstav. Den sætter mærker i en blød skovbund, som du kan følge, når du gerne vil finde tilbage.
  • Forbered dig. Du skal ikke bare gå ind i en stor skov, du ikke kender og gå uden for stierne og ind i vildnisset. Læs om området inden og find ud af, om du har brug for kort, kompas og særligt udstyr. Planlæg din rute.
  • Fortæl hvor du er. Inden du tager ud i den vilde natur, så sørg for, at nogen ved, hvor du er taget hen, så de kan alarmere politiet, hvis du ikke er kommet tilbage.

Hvis du alligevel er blevet væk, så kan disse tricks hjælpe dig til at finde ud af skoven igen:

  • Ro på. Det værste, du kan gøre, er at gå i panik. Sæt dig ned. Træk vejret. Tænk dig om. Og lav en plan for, hvordan du vil finde ud af skoven. Husk på, at mange folk har fundet ud af en skov før dig, selv om de var faret vild.
  • Kompas. Har du kompas med eller har din telefon et kompas indbygget, kan dette hjælpe dig til ikke at gå i ring. Og hvis du samtidig har et kort og ved cirka, hvor du er, burde kompasset sende dig i den rigtige retning. Husk at holde kompasset vandret.
  • Stjerner. Er natten faldet på og stjernerne kommet fra, find da en klar stjerne, du kan kende og gå efter den. For eksempel nordstjernen.
  • Mos. Har du hverken kompas eller stjerner at orientere dig efter, kan du gå efter mosset på træer og sten. Mos gror bedst på nordsiden af træerne, da det gror bedst i skygge. Og hvis du sørger for at gå i den retning, hvor træerne hele tiden har mosset på den side, der vender mod dig, når du kommer gående, så går du mod syd.
  • Myretuer. Du kan også finde nord ved at finde en myretue og se, hvor den er placeret i forhold til træer og stubbe. En myretue vil oftest være placeret syd for det nærmeste træ eller stub, da myrerne ikke vil have, at træet skygger for tuen, da de skal bruge varmen fra solen.
  • Lav larm. Hvis du ikke selv kan finde ud af skoven – kan det være en god ide at kalde eller larme, så der er større sandsynlighed for, at andre kan finde dig.
Se, hvad vi ellers skriver om: #skov