Sådan klippe-klistrer du uden farlig kemi

Efterår er tid til at gå indendørs og finde perler, pensler og andet hobbygrej frem. Men en del af produkterne kan indeholde stoffer, som er problematiske for børns sundhed og for miljøet. Se her, hvordan du kan være kreativ uden samtidig at blive påvirket af kemikalier

Gå uden om produkter med faresymboler på

Hvis et produkt indeholder stoffer, som defineres som sundhedsskadelige, skal det være deklareret med et faresignal. Hobbyprodukter skal i øvrigt ellers ikke deklarere deres indhold, det gælder kun for produkter, som er lavet til at komme i kontakt med huden.

Vælg produkter med A-mærket

A-mærket sikrer, at lovgivningen er overholdt og i nogle tilfælde stiller det strengere krav til produktet. Der følger et sikkerhedsdatablad med alle A-mærkede produkter. Fingerfarver, farveblyanter, lim, lak, sminkefarver og modellervoks findes med A-mærker på.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Kig efter CE-mærket

Alt hobbygrej, som henvender sig til børn under 14 år, skal være CE-mærket. Ligesom legetøj. Mærket viser, at produktet lever op til EU's lovgivning om sundhed og sikkerhed, og der skal følge en brugervejleding på dansk med.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Læs hvordan du bruger produktet

Sørg for at læse brugsanvisningen igennem, inden du går i gang med at bruge produktet. På den måde får du også læst, hvis der er noget sikkerhedsmæssigt, du bør være opmærksom på. Se også efter, hvornår et produkt udløber – og smid ud, når holdbarhedsdatoen er overskredet.

Undgå modellervoks, der skal i ovnen

Modellervoks, som skal hærde i ovnen, har i tidligere undersøgelser vist sig at afgive en række stoffer. Hvis du helt vil undgå den risiko, så brug modellervoks, som ikke skal i ovnen, eller erstat voksen med trylledej.

Luft ud, når du limer

Åbn et par vinduer undervejs, når du limer. Spørg eventuelt efter lim, som er miljømærket med Svanen, når du køber lim, og undgå lim med faresymboler på.

Send børnene ud, når perlepladerne stryges

Perler og perleplader afgiver organiske forbindelser, når de smelter under strygejernet. Der er ikke tale om akut sundhedsfare, men det er en god idé at sende børnene ud af lokalet, mens den voksne stryger perlerne. Undgå at stryge på selve perlepladen og luft godt ud.

Hold opsyn med børnene

Hobbyartikler kan indeholde stoffer som er skidt for børn at få i munden eller på huden. Sørg derfor for, at mindre børn sutter på produkterne eller putter deres fingre i munden, mens de arbejder med dem. Undgå også at børn tegner og maler på deres hud.

Kilde: Informationscenter for Miljø & Sundhed/Forbrugerkemi.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: #genbrug, #kemi og #hobby