Annoncørbetalt indhold fra Gazelle

Sådan holder du din elcykel i topform 

En elcykel er lettere at køre end en almindelig cykel. Til gengæld kræver den lidt mere opmærksomhed og pleje. Se, hvordan du passer på din elcykel.  

Batteriet holder længere, hvis du sjatoplader det. Lad være med at køre batteriet fladt i det daglige. Hold det gerne i den øverste del af kapaciteten. Du kan øge batteriets rækkevidde med din kørestil. Hyppige skift mellem start og bremsning er mindre økonomisk end kørsel ved en konstant fart. Brug gearet og ikke kun cyklens køreprogrammer.

Husk at gøre cyklen ren

Rengør cyklen grundigt med jævne mellemrum. Brug en hårdt opvredet klud eller svamp – aldrig en højtryksrenser, som kan beskadige cyklen og dens elektriske dele. Det er især vigtigt at fjerne aflejringerne af vejsalt, som rammer mange cykler allerede i efteråret og kan få metallet til at ruste. 

Tjek bremserne, smør kæden og pump dækkene

Tjek, at bremserne virker effektivt og hurtigt. Få dem efterset og repareret, hvis det ikke er tilfældet.
Rens og smør kæden og forgaflen, hvis den er affjedret. Har din cykel lukket kædekasse, kan du glæde dig over, at kæden er mindre omsorgskrævende.
Slatne cykeldæk kræver mere energi fra både cyklist og batteri. Sørg derfor for at pumpe dækkene til det maksimale dæktryk. Det står på siden af dækket og er let at ramme, hvis du bruger en pumpe med manometer.

Oplad batteriet i sjatter

Batteriet holder længere, hvis du sjatoplader det. Lad være med at køre batteriet fladt i det daglige. Hold det gerne i den øverste del af kapaciteten. Du kan øge batteriets rækkevidde med din kørestil. Hyppige skift mellem start og bremsning er mindre økonomisk end kørsel ved en konstant fart. Brug gearet og ikke kun cyklens køreprogrammer. Start i et lavt gear og gå op i gear i takt med farten. En kørestil med cirka 50-70 pedalomdrejninger i minuttet er optimal.

Få cyklen efterset jævnligt

Overhold serviceeftersynene hos forhandleren. De ligger typisk med 6 måneders eller 1500 kilometers intervaller. Det kan være fristende at droppe et eftersyn, hvis cyklen bare hjuler derudad, men små mislyde og skavanker kan blive krævende og dyre, hvis problemerne ikke bliver fikset i tide. 

Stil elcyklen et tørt sted

En elcykel har bedst af at stå tørt. Parker den i en garage, i en cykelkælder eller under et halvtag. Er det ikke muligt at få cyklen i ly, kan du overveje at købe et regnslag til den. Tag altid batteriet med dig – så er cyklen heller ikke så attraktiv for elcykeltyve. 

 

Kilder: Jesper Hedegaard, Ebikecenter.dk, Forbrugerrådet Tænk, Bosch, Gazelle.
 
 
 

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Gazelle.

Læs mere om