Pause med høj puls

Motion. Kontortid er også løbetid hos medicinalvirksomheden Actavis. Det giver energi i en ellers stillesiddende arbejdsdag

Motion. Klik, klik, klik. Klapren på tastaturerne er de højeste lyde, der bryder arbejdsroen i storrumskontoret hos medicinalvirksomheden Actavis. Kontorluften er tyk af koncentration. Ti medarbejdere sidder med nakken bøjet let frem og blikket suget ind mod hver sin skærm. En af dem er 32-årige Line Larsen.

»Arbejdet er meget stillesiddende, og man kan godt mærke, at nakke og skuldre bliver stive. Det meste af dagen foregår foran pc'en. Og når vi har møder, det jo ikke, fordi man skal tage særligt mange skridt,« siger Line Larsen med til de omkring 25 meter hen gulvtæppet ned til mødelokalet.

Til gengæld har medarbejderne mulighed for at tage revanche og fyre en hel skridt af to gange om ugen. Sammen i høj fart. Der tilbyder Actavis nemlig ansatte en lille times pause, hvor de trække i løbeskoene og jogge seks rundt om Gentofte Sø på virksomhedens regning. Og det er der som 10-15 stykker, der takker ja til.

»Jeg syntes, det er et godt tilbud og været med, lige fra ordningen startede tre år siden. At komme ud i den friske og få pulsen op betyder, at jeg kan på en frisk med opgaverne bagefter, Line Larsen, der ikke løb før hos Actavis. I dag er hun blevet det og løber både i og uden for kontortid.

Løbetøj i præmie.

Ud over den luft og motion giver virksomheden de ansatte noget at løbe efter. Tager løbeturen 10, 50 og 100 gange, kan optjene løbebukser, løbejakke, shorts, og et håndklæde.

»Medarbejderne sidder med nogle medicinske tekster, så det er vigtigt få et frisk pust til hjernen,« fortæller HRchef Heidi Sørensen, der erkender, at det er en kostbar ordning, når den regnes ud i timer. Men hun mener, at virksomheden i sidste ende får ikke bare sundere, men også mere fleksible medarbejdere, der godt kan blive et kvarter ekstra hist og her, når der er brug for det.

I et omklædningsrum nede i kælderen er syv kvinder ved at trække i løbetøjet.

Det meste med et tryk af Actavis' orangerøde logo.

»Tager I både fleece og løbejakke på? lyder det.

Ude på den anden siden af væggen venter et koldklistret der ligner en scene fra før farvefjernsynets tid. Gråt i gråt.

»Det er alligevel dejligt at komme ud, mens det stadig er lyst,« kommenterer Line Larsen på vej ud på hvor støvregnen hænger som aske i luften.

Andet end arbejde.

Knap to kilometer senere drejer de tre løbere ind ad stien til Gentofte Sø og får gruset til at Birkegrene med flammefarvet løv strækker sig ud over hvor ænderne padler rundt og æder sig vintersul Line Larsen og kollegerne har fået gang i åndedrættet og i kinderne.

På de 2,5 kilometer rundt om Gentofte Sø når både at vende børneopdragelse, ferier og noget om »Ud over motionen giver løbeturen både noget fagligt socialt, at man får talt med folk fra afdelinger om andet end arbejde, siger Line Larsen. Netværket, som kan opstå under løbeturen, er ifølge afspændingspædagog Ida Krag, stifter af konsulentvirksomheden ibalance, som virksomheder i blandt andet bedre pausekultur, netop en af hovedgevinsterne ved at holde pauser væk fra skrivebordet.

»Mange problemstillinger kommer frem og bliver måske løst, når man med hinanden uden for arbejdssituationen,« siger hun.

Kolleger motiverer. Tilbage ved Gentofte Sø samles fortrop og bagtrop efter første runde ved søbredden og strækker ud. Dampen står omkring kroppene i den fugtige luft, mens skuldre rulles rundt, og lægmuskler bliver strakt lidt længere.

Ingen har fortrudt, at de har bevæget sig ud i kulden.

»Vi har da også været ude i snestorm, fortæller Line Larsen og fortsætter: »Vejret betyder egentlig ikke meget for motivationen. Det vigtigste er egentlig, at der er nogle kolleger at løbe sammen med. Er man den eneste, er det for nemt at pjække.«.

Pausen nytter

Pausen er din mulighed for at ny energi til krop og hjerne. Få gerne pulsen op og frisk luft i lungerne for at få iltet blodet Industrisamfundets faste og fælles arbejdspauser er på retur. I dag er pausen mere og mere individuel.

Derfor er vi tilbøjelige til at glemme at holde pauser Glemmer man pauserne, er der større risiko for problemer med ryg og nakke, trætte øjne, dehydrering og hovedpine Det kan være nyttigt at holde pauser sammen med kolleger.

Det er en uformel mulighed for at skabe et netværk og vende problematikker - faglige som sociale.

Udnyt pausen

Bevæg dig. Vælg toilettet længst væk fra din plads, op til kollegaen på næste i stedet for at sende en Gør det modsatte. Har siddet lang tid med hovedet frem mod skærmen, så nakken tilbage Vær bevidst om, at du tager dine pauser. Du får mere af mikropauser som de ture til kaffemaskinen, vandpausen eller stræk kontorstolen, hvis du er bevidst om dem som Giv også øjnene en pause.

Slip skærmen og kig langt Ledelsen må gå forrest signalere, at det er i orden holde pauser. For eksempel ved at vise sig i kantinen.

Ellers kan medarbejderne have svært ved at give selv lov til pauser.

Kilde: Afspændingspædagog Ida stifter af konsulentvirksomheden ibalance, der underviser i bedre arbejdsmiljø.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed og #motion