På moderne skattejagt

Geocaching er opskriften på en alternativ skovtur, der fører dig nye veje gennem naturen for at lede efter en madkasse i det høje græs

Børnene leder efter skatten under en enebærbusk.

Sådan geocacher man

Du læser om geocaching på geocachingdanmark.dk og går derefter ind på geocaching.com og ser på kortet, der viser, hvor alle skatte er placeret.

Du finder koordinaterne til en skat, du vil finde. Og hvis der er et hint – for eksempel nedløbsrør, stub eller sten – skriver du det ned.

Du taster GPS-koordinaterne ind og begiver dig ud i verden for at finde skatten.

4 Når du har fundet skatten, noterer du dit geocachnavn i skattens logbog, og når du kommer hjem, noterer du dit fund på hjemmesiden.

Pernille Jensen på 10 år er forsvundet. Hun er kravlet 25 meter op i en sitkagran, og vi kan ikke se hende længere. Men vi kan høre hende.
»Jeg kan se den,« råber hun ned til de fem voksne og seks børn, der er på geocaching i Svinkløv Klitplantage i Nordjylland i dag, og som står med hovederne lænet tilbage og spejder op gennem sitkagranens grene.
Geocaching er en moderne form for skattejagt med GPS. Private personer har placeret skatte rundt omkring i landet og lagt gemmestedernes koordinater ind på websiden Geocaching.com, så andre kan tage ud og finde dem. Geocaching dyrkes over hele verden, alene i Danmark ligger der allerede 17.764 skatte eller såkaldte caches. Alle kan være med, og det er gratis. Dog kræver det en håndholdt GPS og et par timer at sætte sig ind i legens regler og finde rundt på de ikke altid brugervenlige hjemmesider, der hører til skattejagten. Sporten dyrkes på mange niveauer, både af børn og voksne og både som en alternativ tur i naturen for hele familien og som ekstremsport. Og inden for det sidste døgns tid er der fundet mere end 500 skatte i Danmark. Så det er afgjort populært.

En rød drikkedunk med en stjerne i

Nu har Pernille fat i skatten, der er gjort fast i toppen af det enorme træ. Og ordrerne flyver op til hende. »Kast den ned,« råber flere af de andre børn. »Nej, hægt den fast til din klatresele,« råber hendes far. »Tag den ind på maven,« råber en fjerde.
»Jeg kaster den,« råber hun. Og ned mellem grenene farer en rød drikkedunk med grønt låg. Inde i drikkedunken ligger der noget legetøj, en lille stjerne, hvor der står Kasper på, og en logbog. Imens folkene på jorden stolte noterer deres navne, bevæger Pernille sig ned fra gren til gren.
De fleste voksne i forsamlingen begyndte at geocache for børnenes skyld.
»I begyndelsen gjorde vi det for at få børnene ud i skoven, men det har udviklet sig til en voksensport,« siger Brian Løwe, og hans kone Anastassia fortsætter:
»Nu har vi selv taget over. Og jeg bruger det som alternativ til en cafetur med veninderne. Sidst vi mødtes, fik vi snakket ud samtidig med, at vi fandt 11 caches,« siger Anastassia Løwe.
Brian fortæller, at børnene var vilde med geocaching i starten, fordi der ofte ligger små stykker legetøj i skattene, som de kan bytte med et andet lille stykke legetøj. Men at deres børn Julie på 10 og Daniel på 8 ikke længere er helt så begejstrede som forældrene.

En eventyrlig sport

Geocaching har lånt noget af sin terminologi fra J.K. Rowlings Harry Potter-univers. Folk, der for eksempel ikke kender til geocaching og ved en fejl finder en skat og stjæler den, kaldes Mugglers. Her refereres til en person, der ikke er medlem af en magisk familie og derfor ikke er indviet. Geo-
caching har mange andre eventyrlige elementer, for eksempel kan man købe en hul gren eller en hul svamp af plastik og gemme skatten i, så det bliver ekstra svært at finde den.
Nogle geocachere går op i, at de skal finde svære caches, mens andre vil være der først, når der bliver lagt en ny cache ud. Anette og Torben Kristiansen fortæller om en cache, de selv har lagt ud, og som de kan se fra deres køkken. Der gik ikke mere end 15 minutter, fra koordinaterne til skatten blev offentliggjort på hjemmesiden, før den første mand kom kørende i en bil og fandt cachen. To minutter senere var der tre andre.
Anette har også sendt et såkaldt travelbug ud med geocaching. Det er en lille metalplade med en bille og et nummer på, som hun har hæftet en lille lommebog fast til. Når nogen finder travelbuggen, kan de taste nummeret ind og læse, hvad den lille metalbille har som mission. Hendes travelbug har som mission at besøge Oslo og Ystad, hvor to af Anettes yndlingskrimier foregår. Hun følger med på geocachens hjemmeside og ser, hver gang folk har fundet hendes travelbug og flyttet den lidt af vejen mod Sverige og Norge. Den har rejst rundt siden 12. juli 2010 og har rejst 3.940,6 km, men lige p.t. er den kommet lidt på afveje og befinder sig i Tjekkiet.

Bytter en nisse for en gul snurretop

Svinkløv Klitplantage dufter sødt og krydret af lyng og enebær. De første to af dagens skatte blev fundet tæt ved stien i børnehøjde. Begge skatte var gemt i et par fryseposer med en gennemsigtig madkasse i. Pernille byttede en nisse for en gul snurretop, og Samvirkes udsendte byttede en lille bjørn for en farvet pung i strå.
Det er altså kun dagens sidste cache gemt i grantræet, der minder mere om ekstremsport end om skovtur. Klaus David Jensen, der er skovløber i klitplantagen, har forberedt dagens skattejagt for sine venner og lagt klatreudstyr ud i skoven tæt ved den sidste cache.
Så da flokken af skattejægere står under det 25 meter høje træ, er det tid til at begive sig på klatretur.
For nu skal cachen, som Pernille hentede ned fra trætoppen, op igen. Torben Kristiansen mener, Brian Løwe skal kravle op med den, og sjovt nok mener Brian det modsatte. Den eneste, der melder sig frivilligt, er Asbjørn på 4 år. Efter lidt parlamenteren trækker Torben en jakke og et par kraftige regnbukser på og svinger sig op i træet. Han er to meter og kommer overraskende hurtigt til vers. Han placerer posten i træets top igen og lader sikkerhedslinen falde ned.
Hans kone tripper i skovbunden og siger, hun ikke kan lide, at han er så højt oppe uden sikkerhedsline. Men ned kommer han i god behold og med en sveddryppende pande.

Noget mere om forskellige former for geocaching

Firstfinders: Dem, der går efter at finde en skat først. De sidder klar ved computeren, og så snart der bliver lagt en ny cache ud i deres område, stryger de af sted for at finde den først.
Events: Her mødes en masse geocachers og holder fest eller finder nogle caches sammen.
Multicache: Her får du ikke skattens koordinater, men koordinater på andre steder, hvor du skal samle ledetråde for at finde frem til skatten.
Natgeocaching:
Foregår i mørke, hvor du eksempelvis skal finde en skat via selvlysende pletter på træerne i en skov, der kommer frem i lommelygtens skær.
Visuel geocaching: Her skal du tage et billede og sende ind for at logge skatten, som det hedder i geocaching-terminologien.

Se, hvad vi ellers skriver om: #natur, #skov, #apps, #samvær og #jagt