Optager jeg salatens vitaminer bedst, når jeg hælder olie på salaten?

Skal man hælde olie over salaten for vitaminernes skyld, eller er det nok at få fedtstofferne fra et andet måltid?
?

Det anbefales at hælde olie over grønne salater for at udnytte vitaminerne i det grønne – men kan man ikke udnytte fedtstofferne fra et andet måltid? Behøver det absolut at være i samme måltid?

Winnie Walløe, Dragør

Svar fra Per Brændgaard

Det er ikke nødvendigt at hælde olie over grønne salater. Måltidet skal blot indeholde noget fedt fra et eller andet i måltidet for at sikre optagelsen af de fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K). Ikke nødvendigvis meget fedt, bare noget fedt.

Salater er en god kilde til vitaminerne A, E og K, mens D-vitamin især findes i fede fisk, hvor fedtet følger med af sig selv. Olieholdige kerner (græskar, solsikke, mandler, m.v.) og nødder i salaten er en god og sund måde at få fedt på. Ost, fisk, kød og sauce er andre eksempler på fedtkilder, der kan hjælpe vitaminerne på vej ind i kroppen.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #vitaminer, #olie og #salat