FOKUS
Alkohol
Det anbefales at hælde olie over grønne salater for at udnytte vitaminerne i det grønne – men kan man ikke udnytte fedtstofferne fra et andet måltid? Behøver det absolut at være i samme måltid?
Winnie Walløe, Dragør
Det er ikke nødvendigt at hælde olie over grønne salater. Måltidet skal blot indeholde noget fedt fra et eller andet i måltidet for at sikre optagelsen af de fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K). Ikke nødvendigvis meget fedt, bare noget fedt.
Salater er en god kilde til vitaminerne A, E og K, mens D-vitamin især findes i fede fisk, hvor fedtet følger med af sig selv. Olieholdige kerner (græskar, solsikke, mandler, m.v.) og nødder i salaten er en god og sund måde at få fedt på. Ost, fisk, kød og sauce er andre eksempler på fedtkilder, der kan hjælpe vitaminerne på vej ind i kroppen.
Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10