Opfindelse: Filter omdanner regnvand til kildevand

Kan beskidt regnvand blive til kildevand? Dansk forsker har fået en lys idé. Hun har opfundet et filter, der efterligner jordbunden. Uden kemikalier eller strøm

Ørestad i København. Højhusene ligger spredt som duploklodser. Fanger solen i glasfacaderne i små sølvglimt. Og mellem bygningerne får en sval brise græsset til at sitre, og håret til at flagre. Her emmer af innovation.

Men Ørestads største innovation er usynlig. Gemt få meter under en grøn stribe græs i udkanten af den nye bydel. Et anlæg til rensning af regnvand fra vejene. Helt uden pumper eller kemikalier. Her bliver vand fra 1,4 hektar veje i Ørestad omdannet til klart vand, der kan forsyne Ørestads kanaler.

Dobbeltporøs filtrering hedder den nye teknologi. Vejenes regnvand er nemlig en ressource, der kan give frodigere byer og villakvarterer. Men først skal det renses. For tungmetaller, gummirester og snavs, som bilernes dæk og bremseklodser efterlader. Seniorforsker ved Københavns Universitet, Marina Bergen Jensen, der er opfinderen, forklarer:

»Filteret skaber skønne vandmiljøer. Ørestad er en helt ny og kold bydel. Her giver vandet liv. Det er selvfølgelig luksus, men det er også dejligt.«

Og det dobbeltporøse filter kan mere end at give åndehuller til Ørestads fugle, haletudser og funktionærer. For hvis grundejerforeningen finder sammen, kan parcelhusejere, ifølge Marina Bergen Jensen, få glæde af filteret:

»I det villakvarter, hvor jeg bor, har vi én fælles kloak ude på vejen. Men hvis man alligevel har problemer med vand i kældrene , hvorfor så ikke bruge det til noget smukt? Hvis vi renser vores vejvand, kan vi bruge det i haven. Eller hvad med at lave en dam eller et lille vandløb på det grønne fællesareal?« siger Marina Bergen Jensen

ELEMENTÆRT!

Designet er uhyre simpelt. Filteret er opbygget som en kiksekage. Hvert lag er dobbelt. Ét lag nylon og ét lag kalk. Nylonen, der minder om tjørnekrat, leder vandet hen over kalken i små kanaler. Det lille fald på en procent får vandet til pible frem igennem lagene.

Men det er kalklaget under nylonen, der gør alt arbejdet. For kalken er fossiler af mikroskopiske havdyr. Gravet op i Faxe Kalkbrud. De små skeletter fungerer som kroge, der fanger tungmetaller og snavs. Billigt, effektivt og uden store anlæg.

Idéen kommer fra den danske natur. For vandrensningen efterligner nemlig processer under den danske muld. Marina Bergen Jensen forklarer:

»Hvis man går ud og graver pløjelaget væk, når man ned til lerjorden. Den er fyldt med kanaler. Nogle er skabt af rødder og regnorme. Andre er skabt under istiden. Isen har presset så meget, at det har skabt små jordskælv, der har fået leren til at sprække.«

Når regnvandet rammer jorden, siver det ned og bliver til grundvand. Og det er dét princip, Marina Bergen Jensen bruger i filteret.

»Nylonnettet er kanalerne. Kalken genskaber leret. Vi har egentlig bare vendt det hele vandret, så flere partikler sidder fast i kalken,« forklarer Marina Bergen Jensen og tilføjer:

»Det var en enormt stærk oplevelse, da jeg fik idéen. Jeg kunne bare mærke, det ville fungere! Jeg tænkte på det hele tiden. Også når jeg tog brusebad.«

TØRSTENS SLAVEHÆR.

Men det dobbeltporøse filter kan mere end bare forskønne. Det er også en potentiel tørstslukker i lande, hvor vand er et spørgsmål om liv og død.

»I Kina har man f.eks. mange byer, der vokser ufatteligt hurtigt og presser de lokale vandressourcer mere, end de kan holde til. De steder har de brug for et mere lukket vandkredsløb.

Hvis man først renser vandet for partikler, er det langt nemmere at desinficere,« forklarer Marina Bergen Jensen.

For når først partiklerne er fjernet, går vandet fra mørkt til klart. Herefter er en lille portion klor eller gennemlysning med ultraviolette stråler nok til at dræbe bakterier, der måtte være tilbage. Resultatet: rent drikkevand. Marina Bergen Jensen regner med, at pilotanlægget er færdigtestet ved udgangen af 2008. Næste skridt er masseproduktion.

Rambøll har været med til at starte pilotanlægget. Nu håber Marina Bergen Jensen på, at en fabrikant får øje på opfindelsen.

I TO UDGAVER

Marina Bergen Jensen planlægger to udgaver af det dobbeltporøse filter. Ét til ilande og ét til ulande. Ilandene: Filteret er opbygget af små masseproducerede moduler, der er lette at håndtere og rense. Alt efter behov kan man så bygge filteret større eller mindre.

Ulandene: Lokale materialer erstatter kalk og nylon. Lagene opbygges med håndkraft. På samme måde som man lægger fliser.

PRISVINDER

7. oktober 2008 modtog Marina Bergen Jensen Alectia-prisen i Tivolis Koncertsal for sin opfindelse. Prisen er på 250.000 kroner og uddeles af Birch &Krogboe Fonden.

Se, hvad vi ellers skriver om: #miljø, #klima, #ansvarlighed og #regnvejr