Økologi tillader 49 E-numre

49 E-numre er tilladt i økologi imod ca. 350 E-numre i konventionelle produkter. Derfor er økologi den nemme genvej til et minimum af E-numre. Især farve-, aroma- og kunstige sødestoffer er udeladt.

Økologisk salami fra Danmark er uden nitrit, som både konserverer og farver. Hvis pølsen er importeret kan den godt indeholde nitrit - også selvom den er økologisk.

Økologi må gerne indeholde op til 5% ikke-økologiske ingredienser

Vil du have så få E-numre som muligt i din mad, er økologi den nemme genvej. 49 E-numre må bruges i økologiske fødevarer. I konventionelle fødevarer må der bruges 350 E-numre.

Tilsætningsstoffer er ikke økologiske, alligevel bruges de i økologiske fødevarer.  Økologi må nemlig gerne indeholde op til 5 % ikke-økologiske ingredienser.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Danske økologiske producenter vil ikke bruge nitrit

Nitrit til kødprodukter må gerne bruges i EU. Danske økologiske producenter afviser at bruge det. Derfor er de danske økologiske produkter uden nitrit.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sulfit i øl, men ikke tilladt i vin

Der må gerne være sulfitter i økologisk øl, men ikke i økologisk vin. I øl tilsættes sulfitterne ikke. Gæren i øllet fremstiller selv en lille smule sulfit under gæringen. Sulfit er med til at standse øllen i at blive gammel. I øl skal sulfit ikke deklareres, fordi det ikke bliver tilsat.

Sulfit tilsættes konventionel vin for at forhindre eftergæring, når vinen er hældt på flaske. I økologisk vin må sulfitter ikke tilsættes, men det er meget svært at fremstille en drikkelig vin uden sulfit. Man må derfor regne med, at sulfit bruges i økologisk vin, selvom den ikke er deklareret. Det fremgår blandt andet af E-nummerbogen af Torben Hallas-Møller og Orla Zinck.

EU-regler tillader 100-370 mg SO2/l  som det maksimale svovlniveau i den aftappede økologiske vin afhængig af vintype.

Syntetiske farvestoffer er ikke tilladt

Syntetiske farvestoffer er ikke tilladt i økologiske fødevarer. Aromastoffer må ikke bruges i økologiske animalske produkter, mens der i vegetabilske fødevarer må benyttes naturlige aromaer. Naturlig aroma er udvundet af den råvare, hvis smag aromaen skal tilføre varen. Sødemidler er ikke tilladt i økologiske produkter.

Vegetabilske fødevarer

•    E 170 Calciumcarbonater. Surhedsregulerende
•    E 270 Mælkesyre. Konserverende effekt. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
•    E 290 Kuldioxid. Giver bobler i sodavand. Pakkegas.
•    E 296 Æblesyre. Surhedsregulerende. Konserverende egenskab. Forstærker antioxidanter
•    E 300 Ascorbinsyre. Melbehandlingsmiddel. Antioxidant. Surhedsregulerende. Beskytter mod nitrosaminer.
•    E 306 Stærk Tocoherolholdige ekstrakter. Antioxidant.
•    E 322 Lechitiner. Emulgator. Vis antioxidativ virkning.
•    E 330 Citronsyre. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
•    E 333 Calciumcitrat. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
•    E 334 L-vinsyre. Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.
•    E 335 Natriumtartrat. Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.
•    E 336 Kaliumtartrat. Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.
•    E 341 Monocalciumfosfat. Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.
•    E 400 Alginsyre. Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.
•    E 401 Natriumalginat. Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.
•    E 402 Kaliumalginat. Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.
•    E 406 Agar. Fortykningsmiddel og stabilisator.
•    E 407 Carrageenan. Stabilisator. Fortykningsmiddel. Geleringsmiddel
•    E 410 Johannesbrødkernemel. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
•    E 412 Guargummi. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
•    E 413 Targanth. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
•    E 414 Arabisk gummi. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
•    E 415 Xanthangummi. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
•    E 416 Karayagumi. Stabilisator.
•    E 422 Glycerol. Konsistensmiddel (blødgørende).
•    E 440 Pectin. Fortykningsmiddel/ geleringsmiddel.
•    E 500 Natriumcarbonater. Surhedsregulerende. Indgår i de fleste bagepulvere.
•    E 501 Kaliumcarbonater. Hævemiddel.
•    E 503 Ammoniumcarbonater. Hævemiddel.
•    E 504 Magnesiumcarbonater. Surhedsregulerende.
•    E 516 Calciumsulfat. Næringsstof til gær. Vandjustering til mineralvand og øl.
•    E 524 Natriumhydroxid. Neutraliserer syrer under dannelse af natriumsalte.
•    E 551 Siliciumdioxid. Antiklumpningsmiddel.
•    E 938 Argon. Pakkegas.
•    E 941 Nitrogen. Pakkegas.
•    E 948 Oxygen. Pakkegas.

Animalske fødevarer

•    E 250 Nitrit. Konserverings og farvemiddel. Danske økologiske producenter benytter ikke nitrit.
•    E 270 Mælkesyre Konserverende effekt. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
•    E 290 Kuldioxid. Giver bobler i sodavand. Pakkegas.
•    E 325 Natriumlactat. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
•    E 330 Citronsyre. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
•    E 331 Natriumcitrat. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
•    E 406 Agar. Fortykningsmiddel og stabilisator.
•    E 407. Carrageenan. Stabilisator. Fortykningsmiddel. Geleringsmiddel.
•    E 410 Johannesbrødkernemel. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
•    E 412 Guargummi. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
•    E 440 Pectin. Fortykningsmiddel/ geleringsmiddel.
•    E 941 Nitrogen. Pakkegas.
•    E 948 Oxygen. Pakkegas.