Nye salater: Glem salatbladene, og skift hovedingrediensen ud i din salat
Grønne bønner
350 gram bønner, gerne frosne, der er optøede og dampede, lægges i en skål og overhældes med en marinade af 1 dl olie, 1 spsk. citronsaft, salt, peber og et revet fed hvidløg. Salaten skal trække i marinaden en halv time og pyntes med et hakket, hårdkogt æg og 1 spsk. hakket persille.
Tomater
Skær 4 store, modne tomater i skiver, og læg dem i lag i et ildfast fad eller et andet fad med lidt dybde, pisk en marinade af 5 spsk. olie, 1 spsk. vineddike, 1 tsk. salt, peber og 1 fed knust hvidløg. Hæld marinaden over tomaterne og pynt med fintklippet purløg. Tomatsalaten er en fransk klassiker.
Blomkål
Damp blomkålsbuketter meget hurtigt eller brug dem rå. Hvis du damper blomkålsbuketterne, kan du skylle dem i iskoldt vand efterfølgende for at stoppe tilberedningen. Til et helt blomkål serves med en dressing af 5 spsk. olie og 2 spsk. rødvinseddike, iblandet 1 spsk. kapers, 12 udstenede oliven, 1 presset fed hvidløg og 2 spsk. hakket persille i dressingen. Salaten bruges som forret i Italien og Frankrig.
Agurk
Fransk agurkesalat er et alternativ til den danske og ligner den lidt, men er mindre sød. Skær en vasket agurk i tynde skiver, pisk en marinade af 3 spsk. olie, halvanden spsk. citronsaft, salt og friskkværnet peber, og hæld den over agurkeskiverne. Marinaden bliver fortyndet og mindre sur af væden fra agurkeskiverne. Tilsæt hakket persille, bland salaten godt, og lad den trække i halvanden til 2 timer.
Champignon
Skær ca. 200 g rå, rensede champignon i skiver, skær et bundt rensede radiser i skiver, og snit 1 eller 2 små julesalat på tværs, når stokken og rodsstykket er fjernet. Bland hele molevitten med en marinade af 4 spsk. olie, 1 spsk. vineddike, salt, peber og en halv tsk. paprika. Drys salaten med hakket persille. Husk, det er vigtigt at fjerne rodstokken på julesalat, inden den skylles. Det er der, bitterstofferne sidder.
Muslinger
Hæld væden fra en dåse muslinger, skyl en stor fennikel og skær rodskiven af, rodstokken ud, og skær den i tynde strimler. Skær så 3 tomater i kvarte, og overhæld muslinger og fennikel med en marinade af 5 spsk. olie, 2 spsk. vineddike, salt, friskkværnet peber og et fed knust hvidløg.
Kartofler
Lav en kold kartoffelsalat til fisk, kød eller fjerkræ af 1 kg kogte pillekartofler i skiver, 2 spsk. finthakket hvidløg, 2 spsk. hakket persille og en marinade af 1 dl olie, 4 spsk. citronsaft, 1 tsk. dijoneddike og salt og friskkværnet peber. Pisk marinaden, hæld den over de øvrige ingredienser, og lad salaten trække i køleskab en time inden serveringen. Smag gerne, om salaten skal justeres med olie, eddike eller salt før servering.







