Asiatiske tips raffinerer det ny nordiske måltid
Rå løg, hvidløg, sennep, peber og peberrod giver de ny nordiske retter skarphed og varme. Det nye nordiske køkken er inspireret af de asiatiske , hvor stærke råvarer som chili og ingefær er en fast del af kosten.
”Ny nordisk mad har lært meget af det asiatiske køkkens tankegang. I Norden har vi ikke før haft stor tradition for at bruge stærkhed, men det er en fast del af ny nordisk mad,” siger kok fra Meyers Madhus Bo Frederiksen
Peberroden er prikken over i ´et
Stærke råvarer giver et varmt sus, som supplerer grundsmagene og forlænger smagsoplevelsen. For ”stærk” er ikke en smag, men en nervepåvirkning, som er mere forbundet til følesansen end smagssansen. Jo flere sanser man kan få i spil under et måltid, jo mere sandsynligt er det, at man forlader bordet både mæt og tilfreds. Derfor er der reserveret en fast plads til det stærke element.
”Peberrodssaucen er en klassiker i det danske køkken, så vi har brugt de stærke ingredienser før, men det indgik kun i nogle enkelte retter. I det ny nordiske køkken er det stærke prikken over i´et i de fleste retter,” fortæller kok Bo Frederiksen
Krydderier og ”stærke oplevelser” tilfredsstiller den fede tand
Fuldfed sovs og store smørklatter er der ikke meget af på det ny nordiske menukort. Til gengæld bliver der kælet for grundsmagene, grøntsagerne har mere bid, det stærke element varmer og krydderurternes aroma fylder næsen.
”I det ny nordiske køkken bliver der skruet på alle ”knapper”, både de sensoriske, aromatiske og smagsmæssige -og det kan tilsammen erstatte nydelsen ved fedt,” siger Bo Frederiksen.