Ny forskning: Hjernen påvirkes af mobilen

Amerikanske forskere har påvist, at mobiltelefonen ændrer aktiviteten i de områder af hjernen, der er tættest på mobilantennen.

En times mobilbrug om dagen  kan påvirke hjerneaktiviteten

Flere store videnskabelige undersøgelser har forsikret os om, at stråler fra mobilen ikke er farlige. Men helt så skråsikker kan man måske ikke være. En ny amerikansk undersøgelse påviser nu, at mindre end en times mobilbrug om dagen  kan påvirke hjerneaktiviteten.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Den menneskelige hjerne er følsom

Undersøgelsen, som blev offentliggjort onsdag i »The Journal of American Medical Association«, er blandt de første og største til at påvise denne sammenhæng.
»Undersøgelsen er vigtig, fordi den dokumenterer, at den menneskelige hjerne er følsomme over for den elektromagnetiske stråling, der udsendes af mobiltelefoner.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Vigtigt at lave flere undersøgelser

Den understreger også, at det er vigtigt at lave flere undersøgelser, der kan belyse, om der skulle være langtidsvirkninger ved at blive udsat for stråling over fem, 10 eller 15 år.,« siger Dr. Nora D. Volkow, som har stået i spidsen for undersøgelsen, til New York Times.

Stigning i aktiviteten i hjernen

Forskerne har testet 47 personer ved at placere en mobiltelefon ved hvert øre. Begge telefoner havde lyden slået fra. I den ene test var begge telefoner slukket, og i den anden test var den ene telefon tændt. Om telefonen var tændt eller slukket påvirkede ikke det generelle stofskifte i hjernen, men scanninger viste en syv procents stigning i aktiviteten i den del af hjernen, der var nærmest antennen i den tændte mobiltelefon.
Forskerne kalder resultatet for »statistisk signifikant« - altså ikke påvirket af tilfældigheder. De udelukker også, at hjerneaktiviteten kunne være forårsaget af eventuel varme fra telefonen, fordi aktiviteten fandt sted i nærheden af antennen snarere end der, hvor telefonen berørte hovedet.

Brug headset som en simpel sikkerhedsforanstaltning

Dr. Volkow opfordrer alligevel til forsigtighed ved fortolkning af resultaterne, fordi man ikke ved, om de ændringer, der blev set i hjernescanningerne, vil påvirker den generelle sundhed. Men man kan da altid bruge et headset som en simpel sikkerhedsforanstaltning, siger hun.

Se, hvad vi ellers skriver om: #hjernen og #mobiltelefon