Nemmere at klage på finsk - nye forbrugerrettigheder på vej

I dag kan du få hjælp med ordbogen, hvis du vil klage over et køb i et andet land. Senest i 2015 får vi nye, forbedrede forbrugerrettigheder i hele Europa
Spar penge - kig også efter vaskemaskinen i udlandet
Tre ud af fire danskere har købt ind på nettet i løbet af det seneste år, og langt hovedparten af de elektroniske indkøb lægger vi i butikker, hvor sproget og afsenderen er dansk. Men løfter vi snuden op over den danske grænse og kigger i netbutikker, der har hjemme i et EU-land, får vi et markant større udvalg og kan spare penge. Mange penge.
28 procent af danskerne har købt varer eller bestilt billetter i et andet EU-land
I Danmark har 28 procent af forbrugerne kastet sig ud i at købe varer eller bestille billetter i et andet EU-land. På det område er vi blandt EU’s mest ivrige. I gennemsnit har mindre end hver tiende europæer netshoppet i et andet europæisk land. Ivrigheden til trods er danskerne stadig usikre i forhold til at gøre netindkøb uden for Danmark.
Mange er i tvivl om returret og reklamationer
Over 70 procent af danskerne er i tvivl om rettigheder, når det gælder returret og reklamationer, viser en undersøgelse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har lavet.
Den tvivl skal elimineres gennem ens rettigheder for forbrugerne i hele Europa. EU skæver i den forbindelse til de nordiske og vesteuropæiske lande, hvor vi har uafhængige klagenævn og en forholdsvis lang fortrydelelsesret ved netshopping.
Som det er nu, stritter de nationale regler i forskellige retninger. Køber man ind i England, kan man sende varen retur de første 7 dage – i Danmark er det 14 dage. Og går vaskemaskinen i stykker, er der 2 års reklamationsret i de fleste lande, men op til 5 år, hvis man har købt vaskemaskinen i Norge. Samtidig kan det være svært at overskue, hvordan man får løst en tvist med den erhvervsdrivende, hvis man ikke er enig om, hvorfor eksempelvis en mobiltelefon ikke virker, eller hvis tromlen på en vaskemaskine går i stykker.
Du skal have uvildig sagsbehandling og svar efter 90 dage
I Danmark har forbrugeren forholdsvis stærke rettigheder – og føler man ikke, at den danske butik har behandlet en klage ordentligt og fair, kan man kontakte et af de i alt 19 uvildige klagenævn, som behandler uenigheder mellem danske forbrugere og danske butikker eller håndværkere. Vi har klagenævn for blandt andet forsikringer, håndværkere og rejser. Passer klagen ikke ind i et af de specialiserede nævn, vil Forbrugerklagenævnet formentlig kigge på din sag.
Så fintmasket et net af klagenævn findes der langtfra i alle europæiske lande. I nogle lande må forbrugerne i dag ligefrem til domstolen, hvis man ikke kan blive enig med butikken om, hvorvidt varen skal til reparation. Turen til domstolen gælder også danske forbrugere, der har købt ind i det pågældende land.
Forbrugernes rettigheder skal være bedre
EU vil i de kommende år udvide forbrugernes rettigheder, fortæller Maria Christina Russo, der er chef for forbrugerrettigheder i EU’s generaldirektorat for sundhed og forbrugerspørgsmål:
»Forbrugerne skal have et minimum af rettigheder, som er ens i hele Europa. Samtidig skal nye regler gøre det nemmere for forbrugerne at klage.«
Lige nu bliver forbrugernes styrkede rettigheder forhandlet færdigt mellem medlemslandene, men i udkastet bliver alle lande »tvunget« til at oprette uafhængige klagenævn, der skal behandle forbrugernes klager. Det vil være en klar forbedring i forhold til i dag, fortæller Susanne Aamann, der er specialkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen:
»Hidtil har man som forbruger ikke haft ret til en uvildig behandling for alle varer og ydelser, man har kunnet købe. Det vil det nye forslag sikre. Samtidig vil det sikre forbrugerne en hurtig og effektiv sagsbehandling, da alle klager som udgangspunkt skal behandles inden for 90 dage.«
Ud over klagenævn bliver der oprettet en klageportal, hvor alle europæiske forbrugere kan uploade deres klage og få hjælp til at komme det rette sted hen.
»Forbrugerne skal kun henvende sig ét sted og på sit eget sprog, uanset om det drejer sig om en vare, man har købt i Finland, Portugal eller Rumænien,« siger Susanne Aamann.
Spar masser af penge
De ensartede rettigheder til forbrugerne vil gøre det tryggere at finde billige varer. Og der er gode besparelser at hente: EU’s årlige undersøgelse af forbrugernes vaner, Consumer Score Board, viser, at 13 ud af 15 varer ville blive billigere, hvis vi fandt den billigste vaskemaskine blandt butikker i både Hvide Sande, Hamburg og Helsinki. De europæiske forbrugere ville kunne spare 1.500.000.000.000 kroner om året, og udvalget ville samtidig 16-dobles.
»Europa skal være et marked, hvor det skal være lige så nemt og sikkert at købe i Finland og Malta. Forbrugerne skal have fordel af konkurrencen mellem butikkerne,« siger John Dalli, der er EU’s kommissær for sundhed og forbrug.