Nej til bosættervarer

En læser vil ikke have varer fra bosættelser. Hvordan står det til med varerne i Coop?
?

Hvordan kan jeg som kunde i Coop sikre mig, at jeg ikke køber varer, som er fremstillet i Israels ulovlige bosættelser på Vestbredden? Varer derfra er produceret i strid med internationale menneskerettigheder og er en krænkelse af folkeretten. Den frivillige mærkning af bosættervarer, som udenrigsminister Villy Søvndal indførte i oktober 2013, ved jeg, at Coop ikke anvender. Er jeg nødt til at gå uden om alle israelske varer for at undgå bosættervarer?

Lisbeth Sode, Sakskøbing

Svar fra Brian Sønderby Sundstrup

Som udgangspunkt ser vi positivt på frivillige mærkningsordninger, som giver forbrugerne reel, brugbar og troværdig information, og som forventes at kunne påvirke en positiv udvikling i markedet. Det konkrete initiativ om frivillige mærkningsordninger, som Villy Søvndal har indført omkring mærkning af varer fra bosættelser, er for Coop ikke en relevant mærkningsordning.

I Coop ønsker vi slet ikke at handle med varer, som er produceret fra bosatte områder, da det strider med internationale menneskerettigheder og krænker folkeretten. Varer fra bosatte områder er i strid med de etiske retningslinjer, som vi beder vores leverandører om at overholde.

I Coop gør vi løbende vores leverandører opmærksomme på vores krav og gentegner samhandelsaftalerne. Såfremt en leverandør leverer et produkt til os med en mærkat, der viser, at det kommer fra et bosat område, vil det pågældende produkt med andre ord slet ikke nå ud på hylden i butikken. 

Brian Sønderby Sundstrup er CSR-konsulent i Coop og arbejder blandt andet med udvikling af donationer via pantknappen, fairtrade og leverandører fra Afrika.

Se, hvad vi ellers skriver om: #indkøb, #mad, #coop og #appelsin