Mus i dit hus er lige så farlige som rotter

Lille mus kom op af hullet
Mus spiser stort set alt
Mmmm en ledning. Haps. Mmmmm andedunsdyne. Haps. Mmmmm isolering. Haps. Det kan blive en dyr fornøjelse at have besøg af mus i hjemmet eller sommerhuset.
Og mus er et relativt stort problem i Danmark. Cirka hver femte siger, at de på et tidspunkt har haft problemer med mus i deres hus, og hver tredje, at de har haft mus i sommerhuset, viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Miljøstyrelsen.
Alle hustyper kan risikere at få besøg, men de mest udsatte huse er dem, der ligger tæt ved mark, skov og park. Og villakvarterer med store vildtvoksende haver.
Mytedræber om mus
- Ost er ikke godt til at fange mus med. Det bliver hurtigt for tørt og kedeligt.
- Katte og hunde holder ikke nødvendigvis mus fra døren.
- Mus ødelægger lige så meget som rotter og smitter med de samme sygdomme.
- Støjsendere virker ikke mod mus.
- Mus og rotter kan godt bo under samme tag. De bor bare ikke i samme rum.
- Mus kan godt bo og yngle i rockwool og glasuld.
Husmus og halsbåndmus hedder de ubudne gæster
De mus, der kommer på besøg i vores boliger, er typisk husmus og halsbåndmus. En sjælden gang imellem kommer der også en rødmus, men de foretrækker typisk uopvarmede udhuse eller en brændestabel, og de er ikke et problem i samme grad som de to andre, der gerne flytter helt ind i soveværelset.
Mus ødelægger langt mere end bare det, de æder. Mus spiser faktisk meget lidt – kun mellem tre og seks gram føde om dagen. Og det burde jo ikke være det store problem, men de roder og ødelægger, når de piler rundt og bygger reder. De kan grave huller og kanaler i isoleringen, så den ikke kan holde på varmen. De gnaver i alt fra stearinlys til tøj og ødelægger kabler, men der er også sygdomme, som følger med mus, fortæller biolog Jens Lodal med speciale i gnavere.
»Mus er lige så farlige som rotter og kan overføre stort set de samme sygdomme. Det gælder blandt andet salmonella og campylobacter,« siger Jens Lodal, der har været ansat i Skadedyrlaboratoriet i over 30 år, og som nu er privat rådgiver inden for skadedyrsområdet. At vi betragter mus som et mindre skadeligt skadedyr end rotter, kan man se helt ind i lovgivningen, hvor der eksisterer en rottelovgivning, men ikke nogen lov eller almindelig anmeldepligt, når det handler om mus.
»Mange synes, mus er lidt nuttede, men hvis man ser rationelt på det, så holder det ikke. Rotter og mus ødelægger det samme,« siger Jens Lodal og plæderer for at håndtere mus og rotter under samme lovgivning. Og han anbefaler at tage mus i sit hus lige så alvorligt, som hvis man havde rotter.
Bevæbnet med blyant
Man bør med andre ord forebygge en eventuel museinvasion. I hvert fald, hvis man bor i et hus. Jens Lodal fortæller, at det bedste våben til at afsløre musehuller er en gammeldags sekskantet blyant. Blyanten måler nemlig præcis syv millimeter i diameter.
»Mus behøver utroligt lidt plads for at kunne presse sig igennem en sprække,« siger Jens Lodal og forklarer, hvordan man laver et musehultjek:
»Man starter sin søgen udenfor ved at kigge efter revner og sprækker forneden på huset. Hvis blyanten kan komme ind i en sprække, så kan musen også.«
Stop hullet til
Mindre huller kan stoppes med sammenpresset finmasket metalnet eller ståluld eller lukkes mere permanent med træ eller hård mørtel. Store museindgange, såsom kældervinduer, bør holdes lukket i vinterhalvåret. Ventilationskanaler skal have filter på, og hvis maskerne ikke er fine nok i filtret, kan man sømme ekstra fintmasket filter over det.
»Det kan faktisk godt lade sig gøre at stoppe hullerne udefra – også selv om man har et gammelt sommerhus eller ødegård,« siger Jens Lodal.
Hvis man har planter, der vokser op ad huset, og man har problemer med indtrængende mus, kan man beskære vegetation, så den ender 20-25 cm under tagudhænget, så musen ikke kan bruge planterne som stige til at komme op og ind gennem taget. Derudover skal man som et led i musesikringen sørge for, at der ikke står mad fremme i den kolde tid. Det gælder især i sommerhuse.
Sådan fanger du musen
Men hvis musene alligevel er sluppet ind i hjemmet, er det mest effektivt at bruge mange fælder i få dage. Og det er en smagssag, om man vil bruge de fælder, der fanger dyrene levende, eller dem, der smækker, de virker lige godt.
Men Jens Lodal gør opmærksom på, at musene skal omkring en kilometer væk fra huset, før man kan være sikker på, at de ikke finder tilbage igen. Hvis man hellere vil bruge smækfælder, kan de nemt testes.
»Tag en blyant med ned i butikken, og lad fælden klappe over blyanten. Hvis blyanten knækker, er det en tilstrækkelig kraftfuld fælde,« siger Jens Lodal, der anbefaler rosiner som lokkemad. Alle mus uanset art elsker de søde rosiner, der desuden holder sig friske længe og er nemme at gøre fast i fælden.
Brug kun musegift som allersidste udvej
Det er selvfølgelig også en mulighed at bruge musegift, men Miljøstyrelsen anbefaler kun musegift som allersidste udvej.
»Musegift er en dårlig ide, fordi de fleste af musegiftene indeholder giftstoffer, som kan overføres til eksempelvis ugler og rovpattedyr i naturen, når de spiser forgiftede mus. Ofte vil det slet ikke være nødvendigt at udlægge gift. Et årligt hustjek og nogle effektive fælder kan holde huset frit for mus,« forklarer forstkandidat Sonja Canger, kontorchef i Miljøstyrelsen.
»En anden bivirkning er en ubehagelig lugt, der varer ved i ugevis, når forgiftede mus gemmer sig og lægger sig til at dø i dit hus. Husdyr og børn kan også ved et uheld komme til at spise giften«, siger Sonja Canger.
Biolog Jens Lodal er enig med Miljøstyrelsen i, at man kun som allersidste udvej skal bruge gift for at komme musene til livs inden døre. Han mener dog godt, musegift kan bruges udenfor til forebyggelse mod mus, hvis man sørger for at bruge den hurtigvirkende slags – Chloralose – der er et bedøvelsesmiddel, som ikke ophober sig i dyret på samme måde som de langsomtvirkende musegifte, der skaber indre blødninger.
Skader, som mus har på samvittigheden
Vandskade, hvor mus for eksempel har gnavet i vandslangen inde bag ved opvaskemaskinen, så folk først opdager, at der er noget galt, når vandskaden har ødelagt køkkenskabe, gulve mv. Dette dækkes af hus/fritidshusforsikringen. Elskade, hvor mus har gnavet i elkabler og ledninger, hvor komfur og andre el-installationer kortslutter. Dette dækkes af hus/fritidshusforsikringen.Mus i isoleringen. Dette dækkes ikke af hus/fritidshusforsikringen.Lugtgener, hvis der ligger mus under gulve og forrådner. Dette dækkes ikke af hus/fritidshusforsikringen.
Kilde: Forsikringsselskabet Alm. Brand. Der er forskel på, hvordan skaderne dækkes, spørg i dit eget forsikringsselskab, om du er dækket.