Mormormad: Tak til Sønderjylland for kaffebordet

Sønderjyderne spiser syv af de hårde og syv af de bløde – kager altså. Kaffe med fløde og kager i dusinvis kan vi takke sønderjyderne for. Men det sønderjydske kaffebord kræver god tid og motion bagefter.

På et sønderjysk kaffebord skal der være syv og de bløde kager og syv af de hårde

Sjove sønderjyske kagenavne

PomleBismarck-egStribetærteKys og klapIngentingGode rådKløben

Nationalfølelse og kaffebord hænger sammen

Husmødre havde æg og fløde, mel og sukker på gårdene i Danmark. Derfor har vi danskere så mange gode kager. Sønderjysk kaffebord er specielt, fordi sønderjyderne holdt fast i deres traditioner og skikke. Sønderjylland var under tysk styre i årene 1864-1920. De dansksindede byggede forsamlingshuse og trakterede med kaffe, mens der blev sunget og holdt foredrag. Sammenhold var i højsædet.

Konerne kappes om at lave de bedste kager

Familierne tog selv lagkager og skærekager med til møderne. Konerne overgik hinanden med duftende kagefade. Kagefadene skulle vandre, før foredraget begyndte, og alle fyldte på de velvoksne kagetallerkener fra hvert fad: Boller, gærkringle, skærekager, lagkager og flere slags småkager. På den måde blev der ikke klirret forstyrrende med tallerkener og fade under selve foredraget. Foredragsholdere og gæster fik et uudsletteligt indtryk af kaffen, kagerne og fællesskabsfølelsen. Myten om det sønderjyske kaffebord var født.

Ingen gider bage mere

Almindelige mennesker viger tilbage for kaloriebomben. Skønhedsidealerne har ændret sig, der skal rigtig meget motion til for at afhjælpe følgerne af et fuldt kaffebord, og ingen orker længere slæbet med 14 slags kager.
Vi må altså ty til steder som Bov Museum for at indsnuse duften af gamle dage og beundre de fine gamle kagejern og gendarmuniformerne fra grænselinjen. Et busselskab er netop blevet trakteret, fotograferet og kaffebordsturisterne stiger ombord igen. Fotografen bliver standset på vej ud igennem køkkenet: »Du må ikke gå uden at smage knepkagerne. Tag nu lige fra dåsen.«

Se, hvad vi ellers skriver om: #kaffe, #småkager, #mormormad og #lagkage