Mere dansk oksekød, tak

En kunde vil helst købe dansk kød fremfor oksekød fra Australien eller Namibia af hensyn til bæredygtigheden. Transporten er dog en meget, meget lille faktor i kødets samlede miljøbelastning.
?

Jeg har flere gange diskuteret med slagteren i min lokale Coop-butik, hvorfor der er så lidt dansk oksekød. Jeg skal være heldig for at finde det. Der er i stedet udenlandske udskæringer fra så fjerne egne som Namibia og Australien. Slagteren påstår, at det er meget bedre kvalitet end det danske kød, han kan få lov til at købe. Hvis han skal købe et modningsskab til 35.000 kroner, bliver kødet så dyrt, at han ikke kan sælge det. Det lyder helt vanvittigt, at det er svært at finde oksekød fra Danmark i så bevidst en butik som Brugsen.

Det kan da umuligt være bæredygtigt at fragte kød til Danmark fra den modsatte ende af verden. Selvom jeg gerne vil støtte afrikanske bønder, så foretrækker jeg at købe dansk kød.

Birgitte Brandt, Odense

Svar fra Signe D. Frese

Oksekød har mange forskellige kvaliteter, som blandt andet er betinget af art, ernæring, opdræt og miljø, såvel som modning og tilberedning. Vi kan fuldt stå inde for kvaliteten af kødet fra Namibia og Australien, og vores uddannede slagtere kan altid give dig gode råd til valg af kød og tilberedning.

I det samlede miljøregnskab for kvægproduktion indgår mange faktorer. Selvom der er langt fra opdræt på den sydlige halvkugle til os i Danmark, er afstand ikke en klar indikator for, om et produkt er miljøvenligt eller ej.

Generelt betyder transport ganske lidt i det samlede miljøregnskab for en fødevare, og transport af kød er ikke så ressourcekrævende, som det måske lyder. Kødet modnes undervejs, og i miljøregnskabet skal også indgå de ressourcer, det kræver at transportere foder til Danmark. Kødproduktion kræver mange ressourcer, og det er ikke ualmindeligt, at der går ca. 7 kg foder til 1 kg kød.

Signe D. Frese er kommerciel CSR-chef i Coop. Hun arbejder blandt andet med at sikre udbud af ansvarlige varer og at Coop handler ansvarligt i forhold til blandt andet madspild, miljøpåvirkning og lignende. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #indkøb, #ansvarlighed, #oksekød og #aftensmad