Mælk gennem tiderne

1865

Den franske mikrobiolog Louis Pasteur finder ud af, at bakterievæksten i fødevarer hæmmes, hvis fødevaren opvarmes til 80 grader i nogle sekunder, 70 grader i 15 sekunder eller 65 grader i en halv time. Opvarmningsteknikken øger ligeledes fødevarens holdbarhed. Metoden hedder pasteurisering, og i dag er det lovpligtigt at pasteurisere mælk til danske forbrugere ved opvarmning til 72 grader i 15 sekunder.

1880'erne

I Danmark dannes stribevis af andelsmejerier, og med pasteuriseringen bliver det muligt at få frisk mælk, uden at det kommer direkte fra gården. Mælken tappes på flaske, og ismejerierne har monopol på salget af mælk til den almindelige dansker.

1929

Den danske opfinder Carl Hartmann tager patent på en mælkekarton. Indvendig var den belagt med paraffin, for at pappet ikke blev blødt. De amerikanske mejerier går over til en mælkekarton, der minder meget om nutidens, i 1936.

1950'erne

USA's militær tegner kontrakt med en række danske mejerier om levering af mælk til soldaterne på tyske baser. Soldaterne foretrækker at få mælken i karton, og derfor er kartonen et kendt produkt, da danskerne senere også skal have mælken på engangsemballage i stedet for de klirrende flasker leveret af mælkemanden.

1959

De første danske forbrugere får mælk i kartoner. Efterhånden går flere og flere mejerier over til kartoner, og i 1971 leveres den sidste mælk på flaske.

1960'erne

Enkelte mejerier forsøger sig med mælk på pose. Orange kander i køleskabet tog mod mælken, der dermed skulle hældes ud af posen og over i glasset. Posen bliver ikke en succes. Trods dobbelte svejsninger holder posen sjældent godt.

1990

Plasticdunke med mælk finder vej til hylderne i supermarkederne. Arla Foods introducerer mælk i to-liters dunke, men dunkene tages senere ud igen, da salget er meget lille.

Se, hvad vi ellers skriver om: #mælk