Madkultur: Danskere er dårlige fiskespisere

Fiskebestik - så mangler vi kun fisken.
Vi spiser 6 gange så meget kød som fisk
Fisken er en underlig én, synes vi danskere. Kød er mad, og fisk er fisk og ikke til at finde ud af. Vi spiser 6 gange så meget kød som fisk. Det er hverken logisk eller rationelt, at danskere er så fremmede over for fisk. Vi har lange kystlinjer, og fiskesmag er let at holde af.
»Børnelæger siger, at fisken er lettere at vænne sig til for små børn end kød, fordi smagen er mere blid, og fiskekødet er lettere at tygge,« siger den portugisiske fiskeforsker, erhvervsøkonomen Ana Oliveira Madsen.
Børn spiser mindre end der kan være i en dåse makrel
Børn og unge burde spise 2-300 gram fisk om ugen. Hos de 4-24 -årige ryger kun knap 100 gram fisk indenbords hver uge, og mængden af fiskepålæg er nede på 20 gram, hvis man ser på de 11-14-årige isoleret. Det er langt under de ca. 70 gram ren makrel, der kan gafles ud af dåse makrel i tomat.
DTU Fødevareinstittuttet fortæller, at børn og unge ifølge undersøgelserne gerne vil spise fiskepålæg, men at de ikke får muligheden på hverdage i daginstitutionen eller skolen. Der er ingen, der har mod på at servere fisk som pålæg.
Stegt fisk - 1-2-3
- Vend fisken i mel eller rasp, så får fisken stegeskorpe og hænger sammen
- Brug en teflonpande, så fisken ikke hænger i.
- Steg i kort tid ved høj varme. Fisken er færdig, når den ikke mere er gennemsigtig.
Skolekøkkener laver frikadeller, men næsten ikke fisk
Ana Oliveira Madsen er gift med en dansker. Hun undrede sig, da hun i 2001 for første gang mødte den danske ignorance over for fisk. En gennemsnitsportugiser spiser 60 kilo fisk om året og har det højeste fiskeforbrug i Europa. Danskernes forbrug ligger på 20-22 kilo fisk om året.
Børn tror, de ikke kan lide fisk
Ana Oliveia Madsen forstår ikke, at den danske regering har en erklæret målsætning om at få folk til at spise mere fisk, men alligevel ikke gør noget alvorligt ud af det. 100 millioner kroner blev brugt på en kampagne som »Minna &Gunnar«.
Børn kan påvirke forældrene til at købe fisk
»Danske børn ser næsten aldrig fisk og tror ikke, de kan lide fisk, somme tider fortæller deres forældre dem nemlig, at de nok ikke kan,« siger Ane Oliveira. Hun mener, at hvis børn først begynder at spise fisk som en naturlig ting, vil de påvirke forældrene til at købe fisk.
Et bondefolk kan godt lære at spise fisk
Det er vores indre bonde, der slår til, når vi ikke vil spise fisk, mener Ana Oliveira Madsen. Danmark er Europas mest kødspisende land. I 1940 var en tredjedel af danskerne beskæftiget i landbruget, og landbrugssektoren nød godt af en kraftig økonomisk udvikling, som satte fiskeerhvervet i skyggen.Danskerne spiser stadig som en nation af landmænd.
»Men når nu rapporter peger på, at fisk er sundt for kolesteroltallet, og regeringen gerne vil gøre noget ved det, ville det være seriøst, hvis der også reelt skete noget. Landmænd kan godt lære at spise fisk.«