Sponsoreret indhold fra De 5 Gaarde

Madblogger Julie Bruun: Sådan laver du nem hverdagsmad med kylling

Julie Bruun er kostvejleder, kogebogsforfatter og fitnessinstruktør. Hun blogger om hverdagsmad og udvikler opskrifter og madplaner. Kylling er et hit i hendes køkken: Det er billigt, sundt og nemt at bruge i alverdens retter. Også for begyndere - det kan stort set ikke gå galt med kylling, mener Julie Bruun. Få hendes tip her.

Julie Bruun er kostvejleder, kogebogsforfatter og  blogger om hverdagsmad og udvikler opskrifter og madplaner. Julie anbefaler kylling som et nemt valg, hvis man er nybegynder i køkkenet. Især brystfilet og inderfilet er nemt og hurtigt at tilberede i et væld af retter.

Kylling er god begyndermad

Kylling er et sikkert valg, hvis du er nybegynder i køkkenet. Især brystfilet og inderfilet er nemt og hurtigt at tilberede i et væld af retter. Hvis kødet bliver tørt, fordi du kommer til at koge eller stege det for længe, kan du skære det ud og bruge det i en fyldig sovs eller i en salat. Hellere tørt kyllingekød end en tør bøf – den er nærmest umulig at få brugt til noget!  

Kød-klassikere med kylling

Prøv at bruge kylling i retter, som vi normalt forbinder med svine- eller oksekød. Lav for eksempel boller i karry med hakket kyllingekød, kødsovs med kylling eller lasagne med kyllingeinderfilet i spinat- eller tomatsovs. Hvis du synes, at kylling smager lidt ferskt i retten, kan du tilsætte ekstra krydderier, tomatpasta, løg, hvidløg og lignende.  

Noget at tygge på

Vegetarretter som indisk dahl med linser smager skønt, men man kan godt mangle noget at tygge på. Det kan du få ved at tilsætte kogt kyllingekød, der er trukket fra hinanden med en gaffel. Det giver retten en mere fyldig konsistens med bid i. Prøv også at give andre vegetarretter et skud kylling – kødets neutrale smag falder fint ind i de fleste retter. Hvis du serverer kyllingekødet for sig selv, kan vegetarer stadig nyde retten. Det samme kan du gøre med supper.

Lynhurtig hverdagsmad med kylling

Kyllingebryst i skiver, en pose frosne grøntsager og en dåse kokosmælk er vejen til lynhurtig hverdagsmad. Serverer du frisk pasta til, kan maden være klar på 10 minutter. Brug eventuelt karrypasta i stedet for tørrede krydderier til retten – det smager af mere. Har du god tid, kan du bruge masser af friske grøntsager i stedet for frosne. Lidt ristet parmaskinke på toppen klæder også retten.

Nipsemad

Nipsemad, hvor man selv sætter ingredienserne sammen, er genialt i børnefamilier og andre sammenhænge, hvor det ikke er alle, der spiser de samme ting. Fyld nogle skåle med udskårne grøntsager og kogt eller stegt kylling i mindre stykker. Eller placer ingredienserne hver for sig på et stort fad. Så kan de spisende komponere deres favoritfyld i wraps, pitabrød eller madpandekager.

Gå til vaflerne

Et andet hit er grønne madvafler med spinat i dejen – kald dem bare Shrek-vafler, hvis du skal overbevise nogle skeptiske børn! Smør de bagte vafler med flødeost eller mayonnaise og server dem med pulled chicken og masser af friske grøntsager på toppen. Pulled chicken kan du lave ved at vende kyllingebrystfilet i en marinade, stege kødet i ovnen og trække det fra hinanden i stil med pulled pork.

Bøtter med på farten

Kylling er nemt at have med i madpakken. Du kan rulle nogle wraps med kylling og grønt hjemmefra eller medbringe små bøtter med kylling og forskelligt tilbehør. Så kan du mikse en salat, når du er sulten, og undgå, at alle ingredienserne er splattet sammen.

Basis for utallige retter

Med grøntsager i fryseren og et basislager af pasta, ris, quinoa, bulgur eller hvad du nu foretrækker af tilbehør, kan du nemt lave hverdagsretter med kylling. Lav en dobbelt portion – så har du mad til flere dage eller til madpakken. Komponer dine kyllingeretter, så der er noget sødt, salt, friskt, stærkt og fedt i smagen – det giver en god mæthedsfornemmelse.

Her er Julie Bruuns opskrift på nudelsalat med hakket kylling. Du kan sagtens lave med andre råvarer, for eksempel med quinoa i stedet for nudler eller med kogt kyllingebryst, som er revet fra hinanden med en gaffel og vendt i dressingen.

Nudelsalat med kylling og peanutsauce

Til 4 personer.

Salat:

· 400 g Frijsenborg hakket kyllingekød

· 3 gulerødder

· 1 håndfuld frisk koriander

· 1 agurk

· 1 forårsløg

· 70 g nudler (1 blok/firkant som de ofte pakkes i)

· 2 spsk. sesamfrø og 2 spsk. salte peanuts drysses over

 

Dressing:

· 2 fed hvidløg

· 2-3 cm. frisk ingefær, skrællet

· 2 gode spsk. peanutbutter

· 2 cm frisk chili

· 3 spsk. olie

· 5 spsk. vand

· 1 spsk. soya

· 1 spsk. limesaft

1. Start med at stege kødet på en pande ind til det har taget farve, krydder med salt og peber

2. Hak gulerødder, koriander, agurk og forårsløg fint og kom det i en skål

3. Kog nudlerne efter anvisning i let saltet vand og kom dem ned i skålen til grøntsagerne, tilføj også kødet når det er stegt færdigt

4. Lav dressingen ved at komme ingredienserne i en minihakker eller foodprocessor

5. Vend salaten rundt i dressingen og top med sesam og salte peanuts

Se, hvad vi ellers skriver om: #kylling, #fjerkræ og #aftensmad