Må man sylte med fortyndet eddikesyre?

Kan man lave sin egen eddike til syltning?
?

Efter høst af agurker fra min køkkenhave stod jeg foran en syltning. Det er en længere proces, og jeg kom til at mangle eddike, som jeg måtte af sted for at købe.

Men en tanke slog mig og hermed spørgsmålet: Kan man lave sin egen eddike til syltning ud af eddikesyre 32 procent, som man i forvejen har stående i skabet til rengørings- og/eller afkalkningsbrug?

Jan Bacher, Kirke Hyllinge

Svar fra Leif Skibsted

Eddikesyre er en væske, der er blandbar med vand i alle forhold.

Som rent stof (ca. 100 procent) betegnes den også som »iseddike« eller »iseddikesyre«. Til afkalkning og anden teknisk brug forhandles eddikesyre 32 procent, hvor resten så er vand.

Det er også eddikesyre, der i lavere koncentration findes i eddike til husholdningsbrug, herunder i vineddike og æbleeddike.

Man bør alligevel ikke fortynde hverken »iseddike« eller eddikesyre til husholdningsbrug som syltning eller fremstilling af dressing, da eddikesyre til teknisk brug ikke nødvendigvis har den renhed, der kræves som fødevare.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #bakterier, #efterår, #sylte og #eddike